Banjaluka

Počeo sa radom prvi “Pametni parking” u Banjaluci

“Pametni parking”, ideja trojice prijatelja koja je osvojila drugo mjesto u emisiji ATV-a “Mojih pet minuta”, postala je stvarnost zahvaljujući banjalučkoj gradskoj upravi i kompaniji “Prointer”. U javnoj garaži preko puta Sportske dvorane “Borik”, aplikacija je počela sa radom nakon testne faze. Koristili smo algoritme vještačke inteligencije da bi kamere mogle prepoznati vozila na ulasku u parking, kaže Dragan Ivanović, jedan od tvoraca aplikacije.

“Pametni parking je u suštini softver, koji omogućava da putem mobilne aplikacije ‘Pametni parking’, ili veb sajta koji je već sada dostupan, www.pametniparking.com, svi korisnici u svakom trenutku dobiju informaciju da li na određenom parkingu i u određenom momentu ima slobodnih mjesta i koliko”, izjavio je Dragan Ivanović, student druge godine Elektrotehničkog fakulteta u Banjaluci.

Osim Ivanovića, autori aplikacije su i Rastko Zeljković, takođe student Elektrotehničkog fakulteta i Danilo Vuković, student Ekonomskog fakulteta. Gradonačelnik Banjaluke se nada da će ovaj projekat u budućnosti moći da prošire na cijeli grad.

“Ovih godina ste svjedočili i novim saobraćajnicama, mostovima, i kružnim tokovima, ovdje se radi o nečemu sasvim drugom i naprednijem – o pokušaju da se optimizira korišćenje parkinga u gradu. Tako da građani sami manje vremena provode u saobraćaju, tražeći slobodna parking mjesta, da imaju informaciju i na licu mjesta, putem displeja/panela, i na veb i mobilnoj aplikaciji”, smatra Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Ključnu podršku za razvoj aplikacije koja se može skinuti na Guglovoj “Play prodavnici” dao je banjalučki “Prointer”. U ovoj kompaniji kažu da su pomogli studentima sa ovim pilot projektom jer se radi o modernom sistemu koji je pravljen domaćim snagama – ali i zato što su pametni gradovi budućnost.

“Uz pomoć stručnjaka iz Prointera, mlade kolege su na raspolaganju imale svu potrebnu finansijsku i logističku podršku i pomoć, kako bi ovaj projekat što prije proradio. Takođe, cilj nam je bio da pošaljemo poruku da mladi ljudi, mladi talenti, mladi stručnjaci ostanu ovdje i da ovdje grade svoju budućnost”, ističe Bojan Vujić, direktor kompanije “Prointer”.

Direktor “Prointera” pojašnjava da su oni samo partneri u projektu, a da su Danilo, Rastko i Dragan vlasnici aplikacije i svih autorskih prava, te da će, ako budu željeli, samostalno moći prodati aplikaciju bilo kome kao sopstveni proizvod.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!