Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

Unaprijediti položaj radnika i zaustaviti njihov odliv

BANJALUKA – Predsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske Željko Tepavčević poručio je da je, uz otvaranje socijalnog dijaloga, potrebno uskladiti Zakon o platama sa Zakonom o radu i potpisati posebne kolektivne ugovore da bi se zaštitila prava i unaprijedio položaj radnika, te zaustavio odliv kvalitetne radne snage iz Srpske u strane zemlje.

Tepavčević je rekao novinarima u Banjaluci uoči Sabora sindikalnih predstavnika, u okviru Konfederacije sindikata Republike Srpske, da će ovi i drugi zahtjevi, zaključci i stavovi svih sindikata ove organizacije biti dio deklaracije koja će biti danas usvojena.

“To će biti dokument koji ćemo uručiti predsjedniku i premijeru Srpske, kao i poslaničkim klubovima u Narodnoj skupštini. U njemu će biti rokovi koji se odnose na zakonska rješenja, ali i probleme poput povećanja plata u `Željeznicama`”, istakao je Tepavčević.

On je rekao da će biti tražene garancije za sigurnost radnih mjesta zaposlenih u kompaniji “Arselor Mital” kada je riječ o rudarenju i nastavku proizvodnje u toj oblasti u Prijedoru.

“Biće riječi i o problemu restrukturisanja `Elektroprivrede Srpske`, kao i o aktuelnim izmjenama i donošenju novih zakonskih rješenja, među kojima su i oni u oblasti zdravstva”, rekao je Tepavčević.

Govoreći o izmjenama Zakona o radu, Tepavčević je precizirao da plate radnicima u Srpskoj treba isplaćivati u skladu sa Zakonom o platama i kolektivnim ugovorima.

“Ne smije se više dozvoliti da se plate isplaćuju u skladu sa pravilnicima jer to omogućava poslodavcu da ih donosi ne poštujući sindikat”, rekao je Tepavčević i dodao da će deklaracija biti osnov za buduće pregovore i kreiranje ekonomske politike za 2020. godinu.

Predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske Božo Marić rekao je da je došlo vrijeme da radnici počnu da žive od svojih primanja.

“Ne želimo više slušati priču o najnižoj plati i smatramo da su svi koji o tome pričaju najveći neprijatelji radnika u Srpskoj. S tim se degradiraju struka i plaćeni rad. Ne želimo da Srpska treba bude poznata po jeftinoj radnoj snazi, već da počnemo razgovarati sa Vladom o stvaranju ambijenta u kome radnici mogu da žive od svog rada i ne napuštaju Republiku”, poručio je Marić.

Kongresu u Banskom dvoru prisustvuju brojni sindikalci iz svih sektora i radnici iz cijele Srpske, kao i brojne zvanice iz javnog i društvenog života.

(SRNA)

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button