Privreda

Mapa nezaposlenosti u Evropi: Najniža stopa u Češkoj

Na nivou Evropske unije sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti, mjerena metodologijom Međunarodne organizacije za rad u junu 2019. godine iznosila je 6,3 odsto, ista kao i prethodnog mjeseca, ali nešto niža ako se pogledaju brojke za jun 2018. godine – 6,8 odsto.

Među EU članicama najniža stopa nezaposlenosti zabeležena je u Češkoj – 1,9 odsto i Njemačkoj – 3,1 odsto. Najveća nezaposlenost u EU zabilježena u Grčkoj – 17,6 odsto i Španiji – 14 odsto.

Stopa nezaposlenosti pala je u 24 članice EU, ostala stabilna u Estoniji i Poljskoj, dok je u Švedskoj i Luksemburgu blago porasla. Stanje u regionu

Stopa zaposlenosti u Srbiji je iznosila 47,4 odsto u prvom kvartalu 2019. godine, a stopa nezaposlenosti bila je 12,1 odsto.

Slovenija je sa ostvarenom stopom nezaposlenosti nižom od pet odsto najbolja u regionu kada je u pitanju tržište rada.

Hrvatska je na drugom mjestu sa stopom nezaposlenosti koja je znatno pala u prethodnoj godini – u junu 2019. bilo je 7,1 odsto nezaposlenih.

Iako, je zabilježila veliki stepen smanjenja nezaposlenosti, Bosna i Hercegovina je i dalje pri začelju u regionu – stopa nezaposlenosti u BiH iznosi prema posljednjim podacima za prošlu godinu 18,4 odsto. To je za 5,1 odsto manje nego godinu ranije. Smanjenje nezaposlenosti od 2,1 zabežilježeno je i u Sjevernoj Makedoniji. Ali, Makedonija je sa 20,8 odsto nezaposlenih i dalje jedna od najgorih regionu kada je u pitanju tržište rada.

Odlazak stanovništva

Nezaposlenost je i u Crnoj Gori smanjena i to za 3,3 posto, ali je i dalje generalno visoka – Crna Gora je prošlu godinu završila sa stopom nezaposlenih od 14,1 odsto.

Treba naglasiti da smanjenje stope nezaposlenih u Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Crnoj Gori nije uzrokovano otvaranjem isključivo novih radnih mjesta u realnom sektoru, koliko je uzrokovano odlaskom stanovništva iz tih zemalja u države Evropske unije, prvenstveno u Njemačku, prenosi Anadolija.

Značajan pad nezaposlenosti u Hrvatskoj

Najveći pad nezaposlenosti zabilježen je u Grčkoj (sa 19,8 na 17,6 odsto), na Kipru (sa 8,3 na 6,5 odsto), Hrvatskoj ( sa 8,6 na 7,1 odsto), Irskoj (sa 5,9 na 4,5 odsto) i Slovačkoj (sa 6,7 na 5,4 odsto).

SAD i Japan, dvije velike ekonomske sile, bilježe niske stope nezaposlenosti. U junu je 3,7 odsto Amerikanaca bilo bez posla, dok je u Japanu bilo svega 2,3 odsto nezaposlenih. U Turskoj je 13,8 odsto radno sposobnih bez posla.

Eurostat definiše nezaposlenu osobu prema standardima ILO-a – kao osobu u dobi od 15 do 74 godine koja nema posla, koja je spremna da počne da radi u naredne dvije sedmice i koja je aktivno tražila zaposlenje barem jednom u posljednje četiri sedmice.

(Telegraf Biznis / Bankar.me)

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!