Društvo

Kamere vrebaju sa svakog ćoška

SARAJEVO, BANJALUKA – Spisku od više desetina lokalnih zajednica pokrivenih kamerama uskoro će se pridružiti i Sarajevo i Banjaluka.

Prema informacijama iz MUP-a Kantona Sarajevo, ovaj kanton će do kraja iduće godine kompletno biti pokriven video-nadzorom, što će, tvrde, znatno poboljšati efikasnost rada policije.

Loading...

Kada je o Banjaluci riječ, 342 kamere biće postavljene na području ovog grada, a sva snimanja biće pod nadzorom MUP-a Republike Srpske.

I to nije sve, jer je postavljanje video-nadzora, kada govorimo o Srpskoj, planirano je i u Prnjavoru, Doboju, Tesliću, Brodu, Trnovu, Istočnom Starom gradu, Srpcu, Mrkonjić Gradu, Ribniku, Šipovu, Driniću i Kalinoviku.

“Lokalne zajednice u kojima su realizovani sistemi video-nadzora su Laktaši, Čelinac, Lopare, Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo, Pale, Sokolac, Han Pijesak, Rogatica, Kozarska Dubica, Prijedor, Oštra Luka, Novi Grad, Zvornik, Bratunac, Gradiška, Jezero, Foča, Višegrad, Rudo, Novo Goražde, Čajniče i Trebinje”, rečeno je iz MUP-a RS.

Dragan Stanar, načelnik opštine Oštra Luka, kaže za “Nezavisne” da imaju pet kamera, te da ih planiraju postaviti na još nekoliko raskrsnica.

“Naša ideja vodilja bila je da te kamere djeluju preventivno, u smislu odvraćanja od činjenja krivičnih djela, ali, naravno, one mogu da posluže i kod rasvjetljavanja određenih situacija”, naveo je Stanar.

Opština Jezero je pod video-nadzorom od februara ove godine, a na različitim lokacijama je postavljeno 17 kamera. Rezultati su već vidljivi.

“Mi smo instalirali kamere zbog bezbjednosti. One registruju prolaske i stanovništva i vozila, a zahvaljujući njima već je više krivičnih djela otkriveno”, kaže za “Nezavisne” Snežana Ružičić, načelnica opštine Jezero.

Iz MUP-a Srpske ističu da ovaj projekat MUP-a i gradova, odnosno opština, podrazumijeva uspostavljanje sistema video-nadzora javnih površina, trgova, parkova, objekata, mostova, ulica, raskrsnica, parkinga, sportskih objekata.

“Cilj je preventivna zaštita građana i njihove imovine, ali i borba protiv kriminala, terorizma i svih drugih oblika narušavanja bezbjednosti, javnog reda i mira”, kažu iz MUP-a Srpske, odakle poručuju da se snimaju samo javne površine.

Kamere nadziru i brojne lokalne zajednice u FBiH, uključujući i opštinu Kakanj, čiji načelnik Aldin Šljivo ističe da je video-nadzor na području ove opštine instaliran 2016. godine na svim važnijim raskrsnicama i lokacijama s velikom frekvencijom kretanja vozila i ljudi.

“Video-nadzor je ustupljen na korištenje Policijskoj stanici Kakanj, a uvid u video-zapise ostvaruju i komunalni inspektori. Instaliranje video-nadzora je donijelo značajno poboljšanje opće sigurnosti građana i njihove imovine, povećanje stepena sigurnosti u saobraćaju, ali i bolju ekološku sliku grada. Naš plan je da nastavimo sa širenjem mreže video-nadzora”, rekao je Šljivo za “Nezavisne”.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!