Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Hronika

Otac i sin uhapšeni zbog prodaje kulturno-istorijskih dobara

BANJALUKA – Ž.S. i I.S. iz Kozarske Dubice uhapšeni su u akciji izvršenoj u okviru međunarodne kriminalističke istrage “Pandora četiri” koja je usmjerena na otkrivanje i dokazivanje krivičnih djela iz oblasti zaštite neovlaštene trgovine kulturnim dobrima putem interneta, rekla je načelnik Odjeljenja za odnose sa javnošću MUP-a Mirna Miljanović.

“Policijski službenici Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u saradnji sa Policijskom upravom Prijedor, a pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Prijedor realizovali su, u okviru međunarodne kriminalističke istrage kodnog naziva ‘Pandora četiri’, zavedene u saradnji sa INTERPOL-om, akciju na području Kozarske Dubice usmjerenu na otkrivanje i dokazivanje krivičnih djela iz oblasti zaštite neovlaštene trgovine kulturnim dobrima putem interneta”, pojasnila je Miljanovićeva. 

Ona je dodala da su u okviru akcije, po naredbi Osnovnog suda u Kozarskoj Dubici, izvršeni pretresi na više lokacija na području Kozarske Dubice. 

“Ova lica se sumnjiče da su počinila krivična djela nedozvoljena trgovina, prisvajanje, uništenje ili oštećenje spomenika kulture, zaštićenih objekata prirode ili drugih predmeta koji su od posebnog kulturnog ili istorijskog značaja i krivično djelo iznošenje u inostranstvo predmeta koji su od posebnog kulturnog ili istorijskog značaja ili prirodnih rijetkosti”, navela je Miljanovićeva. 

Ona je istakla da su prilikom pretresa pronađeni predmeti koji se dovode u vezu sa izvršenjem krivičnih djela, kao što su veći broj metalnih predmeta koji asociraju na predmete sa arheološkom, kulturnom ili istorijskom vrijednošću /razne strelice, vrhovi koplja, sjekire, mali kipovi i razne figure, kovani novac iz davnog perioda i slični predmeti/, detektor metala, a pronađena je i dokumentacija koja se odnosi na prodaju i isporučivanje navedenih predmeta u inostranstvo putem pošte. 

Miljanovićeva je najavila da će pripadnici MUP-a Srpske nastaviti rad po navedenom predmetu kroz razmjenu informacija sa INTERPOL-om s ciljem identifikacije oštećenih lica i izvršilaca, a u saradnji sa Muzejom Republike Srpske. 

Srna nezvanično saznaje da su izvršeni pretresi kuće i stana koje koriste Željko Slijepčević /54/ i njegov sin Ilija Slijepčević /23/. 

Prema saznanjima Srne, oni su upotrebom nedozvoljenih sredstava /metal detektor/ pronalazili i iskopavali kulturna dobra Republike Srpske, nakon čega su ih prodavali u inostranstvo putem platformi za trgovinu posredstvom interneta /eBay i PIK/Olx.ba/. 

(SRNA)

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button