Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Nauka i tehnologija

Paralizovani čovjek prohodao uz pomoć egzoskeleta

PARIZ – Francuz koji je ostao paralizovan poslije nesreće u noćnom klubu može ponovo da hoda zahvaljujući egzoskeletu koji kontroliše svojim mozgom, a naučnici kažu da je ovo napredak koji pruža nadu svima koji su nepokretni.

Pacijent se mjesecima obučavao za slanje signala iz svog mozga u kompjuterski simulacioni sistem za obavljanje osnovnih pokreta prije nego što je isprobao robotsku opremu za hodanje.

Ljekari koji učestvuju u ovom istraživanju upozorili su da oprema neće još godinama biti dostupna javnosti, ali su naglasili da ona ima “potencijal da poboljaša kvalitet života i autonomiju pacijenta”, prenio je AFP.

Muškarac iz Liona, predstavljen kao Tibo, star je 28 godina i kaže da mu je ova tehnologija omogućila novu šansu u životu.

Njegov život se promijenio prije četiri godine, kada je pao sa balkona visine 12 metara u noćnom klubu i povrijedio kičmu. Ostao je paralizovan od ramena nadole.

“Kada ste u mojoj situaciji, kada ne možete da uradite ništa sa svojim tijelom, poželite da uradite nešto sa svoji mozgom”, rekao je Tibo.

On se mjesecima obučavao na sistemu koji liči na video-igricu da bi stekao vještine neophodne za upravljanje egzoskeletom. Tibo je izjavio da je morao ispočetka da nauči prirodne pokrete.

“Ne mogu sutra da odem kući u svom egzoskeletu, ali imam tačku na kojoj mogu da hodam. Hodam kada to želim i zaustavim se kada to želim”, rekao je ovaj Francuz.

Povreda vratnog dijela kičme izaziva paralizu svih udova kod oko 20 odsto pacijenata i to je najteža povreda ove vrste.

Egzoskelet težine 65 kilograma je djelo kompanije “Klinatek” i Univerziteta u Grenoblu. Oprema još ne može da se koristi izvan laboratorije, ali francuski naučnici kažu da će nastaviti da unapređuju ovu tehnologiju.

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button