Sport

Nadal zvanično smijenio Đokovića, ogroman pad Džumhura

Rafael Nadal je zvanično prestigao Novaka Đokovića na prvom mjestu ATP liste.

Španac je osmi put u karijeri zasjeo na “tron”, tačno godinu dana od posljednjeg boravka kada je proveo 196. nedjelju na vrhu.

Loading...

Nadal je drugi najstariji igrač koji je na broju 1 (Rodžer Federer sa 36 godina 2018), a 33-godišnji Španac će pokušati da peti put u karijeri godinu završi na toj poziciji (2008, 2010, 2013, 2017).

Uoči posljednjeg turnira sezone, Završnog mastersa u Londonu, Nadal ima 640 bodova više od Đokovića.

Španac je odustajanjem u polufinalu Mastersa u Parizu zbog povrede trbušnjaka propustio šansu da potvrdi broj 1 do kraja godine.

Najboljeg tenisera svijeta za 2019. godinu odlučiće tako London, na turniru koji se drugačije boduje od standardnog – svaka pobjeda u grupi vrijedi 200 bodova, trijumf u polufinalu je 400, a slavlje u finalu dodatnih 500.

Ukoliko Nadal odbrani broj 1, biće najstariji igrač u istoriji koji je godinu završio na toj poziciji.

“Super sam zadovoljan svojom sezonom. Bilo je teško od početka ali sam pronašao način da opet igram na najvišem nivou i budem u situaciji u kojoj sam danas. Ponosan sam na godinu koju imam”, rekao je Nadal.

Što se tiče ostalih igrača u TOP 10, i dalje je treći Rodžer Federer, a slijede ga Danil Medvedev i Dominik Tim.

Na šestom mjestu je došlo do promjene – Stefanos Cicipas je zamijenio Aleksandra Zvereva koji je sada sedmi.Mateo beretini je osmi, a deveti Roberto Bautista Agut. Skokom od 3 mjesta najbolji deset na svijetu zaokružuje Gael Monfis.

Najbolji teniser BiH, Damir Džumhur napravio je veliki pad u plasmanu od čak 12 pozicija i sada se nalazi na 103. mjestu sa 545 bodova.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!