Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Banjaluka

Skupština grada: Usvojen budžetski nacrt od 146,6 miliona KM

05.11.2019.05.11.2019.Skupština grada: Usvojen budžetski nacrt od 146,6 miliona KM

Odbornici Skupštine grada Banja Luka usvojili su danas Nacrt gradskog budžeta za iduću godinu u iznosu od 146,6 miliona KM, od čega će više od 30 miliona KM biti uloženo u velike javne projekte – nove puteve, mostove i vodovode, čime će biti nastavljen višegodišnji trend značajnih budžetskih ulaganja u novu gradsku infrastrukturu.

-Budžet je optimistički, sa jako puno projekata koje planiramo da radimo u narednoj godini. Već treću godinu zaredom, na godišnjem nivou ulaže se više 30 miliona KM u infrastrukturu i plan je da takav tempo bude i u narednoj godini. Dakle, na nivou ove ili, čak, sa nešto više sredstava – naglasio je gradonačelnik Igor Radojičić.

On je naveo da je nacrtom budžeta za narednu godinu planirano da se u potpunosti finansira izgradnja novog mosta u Srpskim toplicama, ali i završetak i opremanje za 450 novih mjesta u vrtićima u četiri objekta što je najveće proširenje kapaciteta Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u zadnjih 40 godina.

-Predviđen je nastavak projekata vodosnabdijevanja, od kojih je samo jedan dio naveden u ovom budžetu, a u toku su pregovori za još dva paketa aranžmana za projekte „Voda 1“, „Voda 2“ i „Voda 3“, a koja treba ukupno da iznose oko 25 miliona KM ulaganja u vodosnabdijevanje i kanalizaciju. Time bi, prema našoj procjeni, preko 95 odsto stanovništva trebalo da dobije stabilno snabdijevanje vodom što je preko 10.000 korisnika na svim dijelovima Banje Luke – istakao je Radojičić.

Naredne godine, kako je istakao, biće povećana izdvajanja za sport i kulturu, u planu je izgradnja dvije nove sportske dvorane, nekoliko teretana, fudbalski teren sa vještačkom travom na otvorenom, te niz projekata koji su započeli ove ili ranijih godina, od projekata besplatnih sportskih sekcija u osnovnim školama pa sve do „Banje Luke ljuduskog lica“, koja se odnosi na mlade, djecu, lica sa invaliditetom i sugrađane treće životne dobi.

Istovremeno, danas je usvojen i nacrt rebalansa budžeta za tekuću godinu u okviru od 210 miliona KM.

  • Osnovni razlog donošenja rebalanasa jeste uspješno restrukturisanje gradskog duga u iznosu od 60 miliona maraka, u okviru kojeg je kamatna stopa sa dosadašnjih 4,4 snižena na znatno povoljnijih 2,8 odsto. Od stavki koje su pojedinačno promijenjene u rebalansu, posebno se ističe novi projekat besplatnih preventivnih zdravstvenih pregleda koji se tiče preko 100.000 stanovnika Banje Luke. Za ovaj projekat je rebalansom obezbijeđeno oko 400.000 KM, s tim da se pregledi nastavljaju i iduće godine – kazao je Radojičić.

Skupština grada prihvatila je danas i inicijativu Foruma za bezbjednost građana za izradu strategije bezbjednosti na području Banje Luke. Po izradi ovog dokumenta, Banja Luka će biti jedini grad u BiH koji će imati strategiju bezbjednosti, sa nizom obrađenih bezbjednosnih izazova.

Odbornici su na današnjem zasjedanju, između ostalog,  donijeli i odluku o odobravanju sredstava Gradu Bihaću kao pomoć za nabavku vozila citrene za distribuciju pitke vode u prihvatnom centru za migrante i Humanitarnom udruženju građana „Odbor za pomoć Kosovu i Metohiji u RS“ kao pomoć za izgradnju zgrade dnevnog centra „Podrži me – 9.januar“.

Toplane

Na današnjoj sjednici Skupštine grada, odbornici su usvojili odluke za izdavanje garancije Grada za zaduženje privrednog društva „Toplana“ i odluku kojom se odobrava odgoda otplate zajma Grada za Eko toplane iz 2017. godine.

  • Do 2030. godine plaćaćemo mazut iz 2008. godine koji je nabavljala stara Toplana. Grad vraća godišnje preko četiri miliona dugova stare Toplane, koje „prepakujemo“ da imamo godišnje manje iznose i skidamo kamate koje su bile i po osam odsto. Današnjom odlukom idemo na restrukturisanje kredita kod Nove banke u iznosu od 12.600.000 KM i pokušavamo sa šest odsto spustiti kamatu na ispod 4,4 odsto – kazao je on.

Naglasio je da je projekat „Eko toplane“ spasio grijanje u gradu.

-Da ga nije, danas bi na dnevnom redu Skupštine vjerovatno bila odluka o zaduženju bar deset miliona KM za nabavku mazuta. Umjesto toga, Eko toplana je gradu već vratila milion KM datih za obrtna sredstva. Današnjom odlukom Eko toplani odobrena je odgoda otplate 500.000 KM za iduću godinu, da ne moraju da vrate sada – kazao je Radojičić.

Javne rasprave o nacrtu i rebalansu budžeta

Javne rasprave o nacrtu budžeta za 2020. godinu i rebalansa za tekuću godinu, biće održane od 6. do 14. novembra ove godine. Grad Banja Luka poziva sve sugrađane da se aktivno uključe u donošenje gradskog budžeta učešćem na javnim rasprava i davanje prijedloga i sugestija na budžet.

Predsjednik Talić o nacrtu budžeta

Predsjednik Skupštine grada Zoran Talić govoreći o budžetu za narednu godinu, istakao je da će njime biti zadovoljena „društvena, privredna, socijalna i svaka druga komponenta“.

-Budžet za narednu godinu je stabilan i u svojoj razvojnoj komponenti sadrži nastavak izgradnje vrtića na teritoriji grada Banja Luka, razvoj saobraćajne i komunalne infrastrukture na područuju grada te podrazumijeva i nešto više sredstava za podsticaje u poljoprivredi kao i sredstva za  dodjelu stipendija studentima i učenicima srednjih škola. Predviđena su i sredstva za poboljšanje poslovnog ambijenta u poslovnim zonama na teritoriji grada. Bitno je napomenuti da Banja Luka, iako nije pobijedila na kandidaturi za Evropsku prestonicu kulture, nastavljaja sa planiranim projektima iz oblasti kulture – rekao je Talić.

Podijeli sadržaj? Facebook Google+ Twitter Pinterest

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button