Društvo

Golić: Hrvatska da ne odlaže nuklearni otpad u Parku prirode

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić istakla je značaj odluke Vlade Srpske o proglašenju Parka prirode “Una”, koji bi trebalo da spriječi Hrvatsku da izgradi odlagalište nuklearnog otpada u blizini granice sa BiH.

Ona je istakla da bi Hrvatska, ukoliko želi da poštuje evropske standarde o zaštićenim područjima, trebalo da odustane od izgradnje odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori.

Golićeva je podsjetila da je planirano osnivanje javne ustanove “Park prirode Una” i da su gradonačelnici i načelnici četiri lokalne zajednice u Srpskoj izrazili želju da upravljaju tom ustanovom.

“Četiri opštine će biti njeni osnivači i voditi brigu o Parku prirode koji je Vlada Srpske proglasila”, rekla je Golićeva novinarima u Banjaluci.

Prema njenim riječima, na taj park prirode se nastavlja Nacionalni park “Una” u Federaciji BiH, koji obuhvata federalne opštine i time je kompletan tok te rijeke zaštićeno područje.

Za danas je u Novom Gradu zakazan sastanak načelnika ove i opština Kozarska Dubica, Krupa na Uni i Kostajnica o osnivanju javne ustanove “Park prirode Una”.

Vlada Republike Srpske donijela je u septembru odluku o proglašenju Parka prirode “Una” koji se prostire na području ove četiri opštine.

Odlukom je predviđeno da će za upravljanje Parkom prirode “Una” četiri opštine osnovati javnu ustanovu sa sjedištem u Novom Gradu, u skladu sa procedurama propisanim zakonom kojim se uređuje sistem javnih službi i zakonom o lokalnoj samoupravi.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad odlaže na Trgovskoj gori u neposrednoj blizini Novog Grada i svega 900 metara od zaštićenog područja – Parka prirode “Una”, čime bi bilo ugroženo oko 300.000 stanovnika u slivu ove rijeke. 

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!