Politika

Đokić: Štetno da se ide na izmjenu Poslovnika

Izvršni odbor Socijalističke partije smatra veoma štetnim da se “ide” na izmjenu Poslovnika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH na način kako su to predložili SDS i PDP, izjavio je Srni predsjednik partije Petar Đokić.
Petar ĐokićFoto: RTRS

Đokić je poručio da će se suprostaviti takvoj izmjeni Poslovnika, te ukazao na neophodnost usaglašenog pristupa.

Loading...

Socijalisti su pozvali SDS i PDP na dogovor u kojem će aktivno učestvovati, te smatraju da bi bilo štetno ako bi se ta aktivnost provodila sa SDA i njenim partnerima.

– Smatramo da je neophodno, ako se nešto već želi mijenjati, da se dešava na bazi usaglašenog pristupa koji bi imale partije koje dolaze iz Republike Srpske – rekao je Đokić i dodao da je promjena Poslovnika složen posao.

On je istakao da će biti veoma štetno ako bi tu aktivnosti vodile samo dvije partije koje imaju i daleko manji broj glasova na izborima nego partije vladajuće koalicije.

Đokić je podsjetio i na zaključke Narodne skupštine, koji su doneseni prošle sedmice, a obavezuju na određeno postupanje izabrane predstavnike iz Republike Srpske u institucijama BiH.

– Smatramo da je važan stav koji smo danas zauzeli, da treba omogućiti da Parlamentarna skupština BiH radi, ali da prvi potez treba da bude izbor Savjeta ministara i da pritom niko nema pravo postavljati uslove. Treba da se uvaži izborna volja i da onaj ko je dobio najveći broj glasova dobije priliku da imenuje kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara – rekao je Đokić.

On smatra da je nedopustivo da se više od godinu dana čeka izbor Savjeta ministara, kao i da je vrijeme blokada potrošeno.

– Mislim da je igra koja se sada razvija da se aktivira Parlamentarna skupština, a sve ostalo ostavi po strani, štetna po BiH i ne vidim da bilo ko ko je razuman u ovoj zemlji treba to da podrži i kaže da je u redu – ocijenio je Đokić nakon sjednice Izvršnog odbora Socijalističke partije, održane u Pelagićevu.

On je istakao i da će izbor Savjeta ministara i aktiviranje parlamenta BiH biti jedan dobar korak naprijed u pogledu smirivanja političkih tenzija u BiH, jer će se stvari samo pogrošati ako ostane na ovakvom nivou.

– Ako je na red došlo da se imenuje predstavnik iz Republike Srpske, konkretno predstavnik srpskog naroda, nemaju pravo da blokiraju izbor takvog kadra bez obzira da li njima dopada ili ne dopada naš prijedlog koji smo usaglasili – poručio je Đokić.

Prema njegovim riječima, ucjene su pogrešan pristup koji pogoršava stanje u BiH i poslije više od godinu dana svi bi trebalo da izvuku pouku, posebno oni koji se bave ucjenama pri formiranju Savjeta ministara i sprečavaju da na čelo Savjeta ministara dođe predstavnik iz Republike Srpske.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!