Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Hronika

Kako je prikriveni inspektor SIPA-e postao ekonomista za 13,5 hiljada KM

Kantonalni sud u Bihaću odredio je jednomjesečni pritvor za deset uhapšenih u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) kodnog naziva” Pero”, koja je provedena sredinom prošle sedmice.

Pritvor uhapšenima, među kojima je prvoosumnjičeni Admir Hadžipašić, bivši delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH i Skupštine USK te nekadašnji generalni sekretar A-SDA, određen je zbog mogućeg uticaja na svjedoke, izmjene ili uništavanja dokaza te ponavljanja krivičnog djela.

Osumnjičeni se terete da su počinili krivično djelo organizovanog kriminala u vezi s pranjem novca, utajom poreza i krivotvorenjem dokumenata, odnosno prodajom diploma osnovne, srednje i visoke škole.

Osim Hadžipašića, koji je vlasnik Centra za obrazovanje „Vita plus“ u Cazinu, pritvor je određen i Goranu Laloviću, njegovom saradniku, ali i supruzi Zuhri Hadžipašić, Sadini Šehić, Sulji Suljiću, Asmiru Nuhiću, Ismeti Kovačević, Nermini Ćivić, Selmiru Haurdiću i Senadu Ćoraliću.

Tužilaštvo USK sumnjiči ih da su izdali na stotine lažnih diploma i oštetili budžet za 200.000 KM, ali pritom zaradili milione maraka.

Iz izvora bliskih Tužilaštvu USK Avaz navodi šokantne detalje iz istrage, koji su uz pomoć prikrivenih inspektora SIPA razotkrili ovu kriminalnu grupu koja je godinama „štampala diplome“

Naime, kako je rečeno, jedan od prikrivenih inspektora SIPA za svega osam dana dobio je diplomu osnovne škole, a diplomu električara, koju je platio svega 1.500 maraka, za mjesec.

Sve snimio

Pritom je ovaj istražitelj snimio svaki korak koji je preduzeo. Ali vrhunac je bio, kaže sagovornik, kada su dva inspektora SIPA otišla da „izganjaju“ diplomu Ekonomskog fakulteta. Dobili su je u roku od dva mjeseca, bez ijednog dana studiranja.

Platili su fakultetsku diplomu 13.500 maraka. Prvo im je traženo 15.000 KM, ali su se oni cjenkali.

– Ovo je kriminal neviđenih razmjera. Mi idemo dalje. Sada se provjerava koji su profesori potpisali ocjene. Pogotovo što su ove diplome naručivali i policajci. Sve ćemo dovesti do kraja – kaže izvor upućen od prvog dana u istragu.

Palili knjige da sakriju trag

Jedna od uhapšenih, kako saznaje Avaz, sve je priznala inspektorima SIPA i tužiocima USK. Ona je kazala da je u podrumu jedne ustanove, gdje su štampali diplome, palila u peći knjige o evidenciji studenata kako bi sakrila trag.

Ovo je tužiocima bio dovoljan dokaz o kakvoj se grupi radilo i kako su zarađivali milione maraka na lažnim diplomama.

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button