Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Nauka i tehnologija

Ljudska buka ometa veliki broj životinjskih vrsta

Ljudska buka ozbiljno pogađa mnoge životinjske vrste i otežava im život, pokazuje naučno istraživanje.

Buka je postala veliki svjetski zagađivač i ometa mnoge vrste vodozemaca, zglavkara, ptica, riba, sisara, mekušaca i gmizavaca, navode naučnici sa Kraljevskog univerziteta u Belfastu.

U radu objavljenom u časopisu “Rojal sosajetis bajolodži leters” (Royal Society’s Biology Letters) istaknuto je da ljudska buka preovladava – od prevoznih sredstava i industrije u gusto naseljenim urbanim područjima, preko aviona koji prelijeću.

Tu su i propeleri brodova za koje se vjeruje da ometaju ultrazvučnu komunikaciju kitova i da mogu igrati ulogu u njihovom masovnom nasukanju, jer dezorijentisane životinje gube osjećaj smjera.

Analizom niza ranijih pojedinačnih studija, naučnici su došli do zaključka da buka utiče na većinu vrsta – raspon pogođenih životinjskih vrsta obuhvata sve: od malenih insekata do velikih morskih sisara poput kitova.

U studiji je navedeno da reakcija životinjskog svijeta na buku čovječanstva nije jednoznačna.

Ljudska buka ometa ultrazvučne sisteme detekcije koje koriste šišmiši u potrazi za insektima, što im otežava lov, ali istovremeno, pomaže lovini.

Zagađenje ljudskom bukom i reakcija životinjskog svijeta moraju se posmatrati u kontekstu ekosistema, smatraju naučnici.

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Izdvojeno
Close
Back to top button