Magazin

Danas je Sveti Jovan Zlatousti: Izbjegavajte iglu i konac

Na današnji dan, 354. godine u Antiohiji je rođen Sveti Jovan Zlatousti, nekadašnji carigradski patrijarh. Pravoslavni vjernici danas slave krsnu slavu, a za ovaj dan se vezuju i interesantna vjerovanja.

Na Jovana Zlatoustog se izbjegava svako korišćenje konca, vunice, strune, tj. šivenje, pletenje, vezivanje. Vjeruje se da onaj ko tada prekine nit (konac) time prekida i svoj život.

Loading...

Pošto u srpskom narodu Sveti Jovan važi za učenog sveca, vjeruje se da je na dan kada on slavi dobro uzeti knjigu u ruke i pročitati bar neki njen dio.

Sveti Jovan Zlatousti je u tajne hrišćanstva ušao nakon smrti roditelja, kada se zamonašio. Taj svečani čin pratili su lično apostoli koji su ga blagosiljali i prorekli mu veliku službu, veliku blagodat i veliko stradanje.

Rođen je u Antiohiji, gdje je studirao bogoslovlje u sklopu škole biblijske egzegeze kojom je rukovodio Diodor Tarsijski.

U Antiohiji je rukopoložen u čin đakona i sveštenika (385).

Kao đakon piše “O sveštenstvu” (djelo neprevaziđeno do danas), a kao sveštenik posvetio se propovjedničkoj službi.

Propovijeda svakodnevno, na određene teme, ali naročito o ličnoj i društvenoj etici, braneći siromašne i izrabljivane, osuđujući bogate i one koji drže vlast.

Blagodareći njegovoj propovjedničkoj slavi, 397. godine izabran je za episkopa carigradskog, gdje će uskoro ući u sukob sa Evtropijem, ministrom dvora cara Arkadija, i sa caricom Evdoksijom jer je predlagao potpunu reformu načina života, kako u Crkvi tako i na carskom dvoru.

Pod spletkama Patrijarha Teofila Aleksandrijskog, Sveti Jovan je zbačen sa prestola 402. godine.

Ponovo dolazi iz prvog progonstva, a naposljetku Evdoksija ga progoni u Kukuz, gdje je umro 407. godine.

Odavde piše najveći dio pisama, među kojima i 17 Pisama Olimpijadi.

Smatra ga se najvećim tumačem Svetog Pisma, najboljim hrišćanskim besednikom, učiteljem hrišćanskog života, idealni primjer Crkvenog pastira i stradalnik za Jevanđelje Hristovo koje je propovjedao.

Crkva ga slavi više puta u toku godine. 30. januara zajedno sa Sv. Vasilijem Velikim i Sv. Grigorijem Bogoslovom – Sveta Tri Jerarha, i posebno 27. januara i 13. novembra (26. novembra po novom kalendaru.)

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Izdvojeno

Close
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!