Društvo

Na sjednici NS RS o povećanju plata

BANJALUKA – U Banjaluci će danas biti održana sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će po hitnom postupku biti razmatran set izmjena zakona o platama radnicima u upravi, prosvjeti, kulturi, visokom obrazovanju, MUP-u i pravosuđu.

Riječ je o izmjenama zakona koji predviđaju da plate plate radnicima u javnom sektoru ili onima koji ih primaju iz budžeta Srpske budu povećane u rasponu od pet do 20 odsto.

“Razlog za donošenje ovih zakona je uvećanje platnih koeficijenata i povećanje plata za zaposlene u navedenim oblastima, i to tako što će platni koeficijenti do 5,00 biti uvećani za 20 odsto, od 5,50 do 10,90 za 10 odsto, od 11,15 do 19,05 za sedam odsto i od 19,25 do 26,23 za pet odsto”, navedeno je u skupštinskim materijalima.

Prema tome, u skladu sa predloženim dnevnim redom, biće razmatrani prijedlozi zakona o izmjenama i dopuni Zakona o platama zaposlenih u organima uprave, Zakona o platama zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske i Zakona o platama zaposlenih u institucijama pravosuđa Republike Srpske.

Pred poslanicima biće i prijedlozi zakona o izmjenama i dopuni Zakona o platama zaposlenih u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima, Zakona o platama zaposlenih u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda, Zakona o platama zaposlenih u javnim službama i Zakona o platama zaposlenih u oblasti kulture.

Narodna skupština bi, po hitnom postupku, trebalo da razmatra i Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o porezu na dohodak. Na sjednici će biti riječi i o Prijedlogu zakona o uzurpacijama i dobrovoljačkim kompetencijama, Prijedlogu zakona o trgovini i Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stvarnim pravima.

Na predloženom dnevnom redu su i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o geološkim istraživanjima, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Garantnom fondu Republike Srpske, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dobrovoljnim penzijskim fondovima i penzijskim planovima i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dječjoj zaštiti.

Poslanici bi trebalo da razmatraju i Nacrt zakona o poreskom postupku, Nacrt zakona o visokom obrazovanju, Nacrt zakona o obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju, Nacrt zakona o ostvarivanju prava na besplatnu pravnu pomoć i Nacrt zakona o sportu.

Na sjednici bi trebalo da bude razmotren i Nacrt zakona o izmjenama i dopuni Zakona o registru zaposlenih kod korisnika budžetskih sredstava Republike Srpske, koji su predložili narodni poslanici Jelena Trivić, Draško Stanivuković i Nebojša Vukanović, kao i Nacrt zakona o izmjeni Zakona o jedinstvenom registru finansijskih izvještaja i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o računovodstvu i reviziji.

Poslanici bi trebalo da razmatraju i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javno-privatnom partnerstvu u Republici Srpskoj, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti životne sredine.

Na predloženom dnevnom redu je i Izvještaj Pravobranilaštva Republike Srpske o radu za prošlu godinu, te prijedlozi odluka o raspuštanju Skupštine opštine Rudo i Skupštine opštine Teslić.

Poslanici bi, po skraćenom postupku, trebalo da razmatraju i prijedlog odluke o usvajanju dijela Plana parcelacije za auto-put i gasovod dionice Vukosavlje-Brčko i Brčko-Rača po skraćenom postupku za dionicu Brčko-Bijeljina-Rača, kao i prijedlog odluke o izradi Plana parcelacije za auto-put Banjaluka-Prijedor.

Osma redovna sjednica Narodne skupštine počeće u 10.00 časova.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!