Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Banjaluka

Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS: Organizovana besplatna testiranja

Dan borbe protiv HIV/AIDS-a  obilježiće Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, Klinika za infektivne bolesti UKC RS i Udruženje građana “Viktorija“ u partnerstvu sa Gradom Banja Luka.

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske u nedjelju, 1. decembra, od 12 do 20 časova, organizovaće testiranje na HIV u Centru za dobrovoljno, povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje (DPST) Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske (Ul. Jovana Dučića, br. 1).

Klinika za infektivne bolesti UKC RS, 28. novembra organizuje besplatno, dobrovoljno i anonimno testiranje za sve zainteresovane građane na virus HIV-a. Testiranje će se vršiti brzim, rapid testovima. Svi zainteresovani građani na testiranje mogu doći u Savjetovalište Klinike za infektivne bolesti – prizemlje (lokacija Paprikovac), ambulanta broj 47 od 08 do 19 časova.

Medicinsko osoblje Klinike za infektivne bolesti nizom aktivnosti obilježiće Dan borbe protiv HIV/AIDS-a s ciljem smanjenja stigme i diskriminacije oboljelih od ove bolesti. Mobilna ekipa medicinskog osoblja iz Klinike za infektivne bolesti organizovaće besplatno, dobrovoljno i anonimno testiranje studenata u studentskom domu – Paviljon IV, 29. novembra u periodu od 11 do 14 časova. Takođe, 29. novembra biće organizovana predavanja za studente medicine na istu temu.

Grad Banja Luka podržava rad Savjetovališta za prevenciju i tretman bolesti zavisnosti koje obezbjeđuje Udruženje građana “Viktorija“. Pored toga Udruženje  provodi  i aktivnosti koje su  usmjerene na  podizanje nivoa svijesti pojedinca i društva  kada je u pitanju HIV i rizici koje nosi ova bolest. Udruženje “Viktorija“ će obezbjediti kondome i promotivni materijal, te u partnerstvu s Klinikom za infektivne bolesti UKC organizovati besplatno, dobrovoljno i anonimno testiranje studenata u “Kampusu“, 29. novembra.

Pozivaju se građani, posebno mladi, ukoliko su imali neko od rizičnih ponašanja ili sumnjaju da su bili izloženi virusu HIV-a, a žele saznati i provjeriti svoj HIV-status, da dođu na jednu od tri gore navedene lokacije  i  da se testiraju. Testiranje je anonimno, povjerljivo, besplatno, nije potreban nikakav dokument niti ljekarska uputnica.
Takođe, u okviru testiranja obezbijeđeno je i savjetovanje s ciljem  unapređenja znanja o HIV/AIDS-u,  načinima i putevima prenošenja HIV-a, a posebno  mjerama za sprečavanje prenošenja ove bolesti, uz podjelu promotivnog  materijala.

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button