Banjaluka

Predstavljena rješenja za novi izgled centra Banjaluke

BANJALUKA – Sljedeće godine u Banjaluci biće vidljivi prvi obrisi centralne pješačke zone što podrazumjeva promjene u centru grada, od kojih će najupadljivija biti promjena izgleda “stare autobuske stanice”, kao i uvođenje zelenih fasada na objektima u ovoj zoni.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i gradski arhitekta Ivan Rašković danas su predstavili pobjednička rješenja međunarodnog konkursa za idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje centralne pješačke zone odnosno prostora od Ulice Nikole Tesle do Ulice Vase Pelagića u pravcu istok – zapad.

Loading...

Prema riječima Igora Radojičića, na ovaj konkurs pristiglo je 12 rješenja za kvalitetan i funcionalan centar grada. Pojasnio je da je u pitanju prostor koji se sastoji od pet ambijentalnih cjelina koje je potrebno ukomponovati u jedno rješenje. Iako to konkursom nije bilo predviđeno, komisija je odlučila da izabere pojedine cjeline odnosno rješenja iz radova iz radova. Odlučeno da tri rada budu nagrađena kao drugoplasirana, sa po 8.500 evra, a u pitanju su timovi iz Srbije, dva tima iz Irske i Srbije dobili su pohvale, dok je komisija izabrala i rad kineskog tima za otkup od 1.800 evra.

“Na istorijsku vertikalu od Trga Krajine dograđujemo nešto iz 21. vijeka a potrebno je da je u pitanju funkcionalno rješenje koje se može implementirati u realnom vremenu”, rekao je Radojičić i dodao je zaključeno da konačno rješenje treba biti kompilacija više pojedinačnih najboljih rješenja.

Kako su pojasnili Radojičić i Rašković najveća promjena odnosiće se na prostor “stare autobuske stanice” koja će od parkinga postati trgovinski i pješački prostor, gdje je predviđen garažni objekat, kao i spomen obilježje posvećeno ulasku srpske vojske u Banjaluku u Prvom svjetskom ratu. Kako bi ovaj prostor postao trg, saobraćaj će sa dva kružna toka biti preusmjeren u Ulicu Nikole Tesle. Novi trg postaće cjelina s postojećim prostorom ispre i oko zgrade Muzeja savremene umjetnosti RS koja će ostati u centru jednog trga.

Obzirom da je u jednoj od cjelina započela izgradnja poslovnih zgrada u privatnom vlasništvu fasade na tim zgradama treba da budu u duhu nagrađenih rješenja, a radna grupa Gradske uprave pratiće izgradnju.

Za 23. decembar najavljeno je otvaranje izložbe pristihlih rješenja, a dan kasnije trebalo bi da bude raspisan međunarodni konkurs za idejno rješenje kongresno-konferencijske dvorane koja će biti kapitalni objekat u Banjaluci. Sljedeće godine planirano je da budu raspisani konkursi za rješenja dva spomen-obilježja čija je izgradnja planirana u centru grada.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!