Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Banjaluka

Vrijednost piralena u “Incelu” 33.000 puta veća od dozvoljene

BANJALUKA – Vrijednost piralena na pojedinim mjestima u krugu “Incela” iznosi i do 6.722,49 miligrama po kilogramu, rezultati su najnovije analize koju je u oktobru i novembru radila Ekološka inspekcija grada Banjaluka, koja nam je i potvrdila ove rezultate.

Ukoliko uzmemo u obzir da je, prema riječima stručnjaka, dozvoljena vrijednost piralena za ovo područje 0,2 miligrama po kilogramu, prostom računicom vidimo da je prisustvo kancerogenog ulja na pojedinim mjestima u “Incelu” i oko 33.000 puta veće od dozvoljenog.

“Rezultati hemijske analize su pokazali prisustvo piralena u zemljištu, koje u pojedinim uzorcima iznosi i do 6.722,49 miligrama po kilogramu, dok u podzemnim vodama i hrani nije utvrđeno njegovo prisustvo, zbog čega će se ponavljati uzorkovanje radi predostrožnosti”, kazali su za “Nezavisne” u Odjeljenju za inspekcijske poslove grada Banjaluka.

Kako su naveli, Ekološka inspekcija je tokom oktobra i novembra putem ovlaštene kuće izvršila uzimanje 101 novog uzorka zemljišta radi hemijske analize na piralen.

“Isto tako su izvršena uzimanja pet uzoraka podzemnih voda iz pijezometara, tri uzorka ribe, dva uzorka pilećeg mesa, jedan uzorak povrća, a osim toga i jedan uzorak povrća koji je analiziran na teške metale”, pojasnili su u Odjeljenju.

Kako kažu, osim ovih analiza, kod devet uzoraka zemljišta, od pomenutih 101, urađene su i hemijske analize na policiklične aromatične ugljovodonike, ukupne naftne ugljovodonike i teške metale.

Janko Kecman, načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove grada Banjaluka, je, govoreći o daljim koracima koje planiraju preduzeti, za “Nezavisne” rekao da je za 18. decembar planiran sastanak sa timom eksperata.

“Sada smo sve podatke obradili i čekamo da to iznesemo pred timom”, istakao je Kecman.

Kako je dodao, grad Banjaluka je do sada uradio tri monitoringa, te je prvi put izuzeto osam, drugi 44, a treći, najnoviji 101 uzorak.

“Granična vrijednost piralena za prostor RS je 0,2 mg/kg, dok je evropska još manja i iznosi 0,02 m/kg”, rekao je Kecman.

Podsjećanja radi, prilikom posljednjeg sastanka s ekspertima holandske firme “Tauv”, koji su angažovani za rješavanje problema zemljišta zagađenog piralenom u “Incelu”, predstavnici Inspekcije grada Banjaluka su bili ogorčeni jer eksperti ni nakon više od dva mjeseca nisu ponudili konkretno rješenje za sanaciju tog zemljišta, niti su iznijeli podatke o nivou zagađenja u poslovnoj zoni.

Naime, predstavnici gradske inspekcije su istakli da uopšte nisu zadovoljni informacijama koje je tada iznio Baudevajn Foke, ekspert holandske firme “Tauv”.

On je tada na skupu u poslovnoj zoni “Incela” predstavio inicijalni konceptualni model i analize rizika za lokaciju bivše fabrike.

Inspektori su, međutim, naveli da su informacije previše uopštene.

Podsjetimo, nakon što je došlo do požara i gorenja ulja piralen u “Incelu” u martu ove godine, angažovana je Ekološka inspekcija grada Banjaluka, koja je obavila vještačenja i potvrdila da je zemljište kod energane puno piralena i drugih teških metala.

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button