Banjaluka

Svi podaci na jednom mjestu: Banjaluka osniva operativno-komunikacioni centar

Gradska uprava ulazi u projekat formiranja operativno-komunikacionog centra, čiji je primarni cilj objedinjavanje svih podataka na jednom mjestu, potvrdio je za “Nezavisne” gradonačelnik Igor Radojičić.

Prema njegovim riječima, u ovom centru bi, između ostalog, trebalo da budu prijave Komunalnoj policiji i inspekcijama, mjerenje aerozagađenja, te informacije o vodostajima rijeka i za vatrogasce.

Loading...

“Operativno-komunikacioni centar je zamišljen kao štab za pohranjivanje podataka, odnosno vrsta centra za obavještavanje, uzbunjivanje i komuniciranje”, istakao je Radojičić.

Dodao je da je ovaj projekat tek u početnoj fazi i da je dat zadatak da se uradi, definišu performanse, potrebna oprema i softver, sazna šta je sve od ulaznih podataka potrebno, koja lica mogu njim rukovati, te pronađe lokacija gdje bi trebalo da bude.

“Ovakav centar bi značio dosta Gradskoj upravi i institucijama, jer su trenutno sve informacije rasute po raznim sektorima i organizacionim jedinicama. Kad imate sve informacije na jednom mjestu, dosta će se olakšati rad i brže će se rješavati problemi građana”, kazao je Radojičić.

Operativno-komunikacionim centrom nije predviđen samo dolazak do informacija koje se pohranjuju, već da se te iste informacije mogu naknadno u svakom momentu izvaditi i obraditi, te da u slučaju elementarnih nepogoda tu bude štab, komandno mjesto.

“Ovakvo pravilo je postojalo i u bivšoj Jugoslaviji i u nekim drugim zemljama i funkcionisalo je veoma dobro. Mi sada želimo ponovo to da uradimo i vratimo se na ovakvo optimalno rješenje”, rekao je Radojičić.

Početkom 2018. godine uspostavljen je i Operativno-komunikacijski centar BiH na lokacijama u Sarajevu i Tuzli, a pozivom na broj 112 dobije se operater koji se bavi zahtjevom ili ga prenese nadležnim hitnim službama.

I ranije je u BiH Operativno-komunikacijski centar djelimično funkcionisao, a bavio se koordinacijom u gašenju požara ljeti ili spasavanja ljudi tokom poplava 2014. godine.

Iz budžeta institucija BiH za ovaj projekat je ukupno izdvojeno više od 4,2 miliona KM.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!