Politika

Lukač: MUP ne zaboravlja svoje junake koji su život dali za Srpsku

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač istakao je da je Policija Srpske definisana Dejtonskim mirovnim sporazumom i da su njena ovlaštenja jasna – ona je čuvar Republike Srpske, njenih građana i institucija.

Lukač je u intervjuu za za list “Slovo” iz Kičinera u Kanadi naglasio da ne dolazi u obzir nikakva priča o ukidanju Policije Republike Srpske i da je rad Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i Policije Srpske definisan Ustavom i zakonom.

Loading...

On je potvrdio da gotovo svakodnevno dolaze inicijative iz političkog Sarajeva za ukidanjem Policije Republike Srpske, ali da to ne znači da će Srpska tako nešto dozvoliti.

“Sve naše aktivnosti i aktivnosti mene kao ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske usmjerene su na jačanje kapaciteta Ministarstva, pozicije policijskog službenika kako bi naši pripadnici bili što efikasniji u izvršavanju svojih zadataka, a sve na dobrobit naših građana. Naša 782 pripadnika u ratu su život dala za Srpsku i MUP Srpske, tako da smo dužni da ostanemo na putu koji su nam oni utrli”, poručio je ministar Lukač za ovaj kanadski list.

Govoreći o bezbjednosnoj situaciji u Republici Srpskoj, Lukač je istakao da je ona dobra, te da Policija Srpske kontinuirano preduzima brojne preventivne i represivne mjere i radnje, kako bi bezbjednosna situacija ostala na zadovaljavajućem nivou.

“Kada gledamo petogodišnji period, možemo reći da je stopa kriminalitet ove godine u odnosu na 2014. godinu manja za 28,1 odsto, a koficijenti ukupne rasvijetljenosti i rasvijetljenosti po nepoznatom izvršiocu povećani za više od 10 odsto”, naveo je Lukač.

Prema njegovim riječima, značajni rezultati su evidentni i u oblasti imovinskog kriminaliteta, gdje su ova krivična djela u padu za 43,2 odsto u odnosu na isti period 2014. godine.

“Naša proaktivnost i efikasnost rada policijskih službnika se posebno ogleda u poslovima otkrivanja i suzbijanja zloupotreba opojnih droga. Broj otkrivenih slučajeva zloupotreba opojnih droga je veći za oko tri puta. Mi nemamo iluzija da je ovaj region amnestiran od ove pošasti, te zato provodimo brojne operativne akcije sa policijama u regionu, posebno sa MUP-om Srbije” istakao je Lukač.

On je dodao da je MUP Republike Srpske od ove godine dio međunarodnog tima za razbijanje balkanskih narko kartela.

Na pitanje šta predstavlja bezbjednosnu opasnost po Republiku Srpsku i BiH, ministar Lukač je istakao da je migrantska kriza izazov za sve zemlje regiona, te tako i za BiH, posebno kad se uzme u obzir činjenica da su zemlje EU zatvorile granice.

“Građani Republike Srpske, ali i Federacije BiH već trpe posljedice migrantske krize. Ono što sve nas, kao MUP Republike Srpske brine, a trebalo bi da brine i druge agencije za provođenje zakona u BiH, je to što smo imali više slučajeva “skrivenih identiteta” migranata koje je teško utvrditi. Takvi ljudi predstavljaju veliku opasnost ako se zadrže u BiH i zato je neophodan ozbiljan pristup svih institucija u rješavanju migrantske krize u zemlji.

Obistinile su se naše slutnje da će BiH postati možda jedina “balkanska ruta” za prolazak nelegalnih migranata. U trenutku kad neke zemlje dižu žičane ograde, druge ih vraćaju u BiH, svima postaje jasno da neko od nas u ovoj zemlji želi da napravi posljednju tačku za migrante”, istakao je Lukač.

On je naveo da Republika Srpska nema mogućnosti za formiranje prihvatnih centara na svom području, dok je, s druge strane, postupanje Policije Srpske sa migrantima strogo u skladu sa zakonskim procedurama, poštujući njihova ljudska prava i svim migrantima koji iskažu potrebu za zdravstvenom ili nekom drugom humanitarnom pomoći dok borave na području Republike Srpske, ta prava će se pružiti.

Lukač je istakao da migranti nemaju namjeru da ostaju u BiH, jer žele u neke od zemalja Evropske unije i pozvao zemlje članice EU da budu humane i otvore granice, jer EU za razliku od Republike Srpske i BiH ima mogućnosti da uspostavi migrantske centre i prihvati migrante na svojoj teritoriji.

Komentarišući izjavu francuskog predsjednika Emanuela Makrona da je BiH “tempirana bomba”, ministar unutrašnjih poslova Srpske je podsjetio da je Makron samo rekao ono o čemu iz Republike Srpske govore već godinama svjesni da povratnici sa sirijskog i iračkog ratišta iz redova islamista ne donose ništa dobro u BiH.

“Makron je potvrdio da to nije samo problem ove zemlje, već i Evrope. Povratnici sa stranih ratišta su na ratište otišli iz radikalnih vjerskih uvjerenja i vraćaju se u BiH da šire upravo tu ideologiju. S obzirom na smiješne kazne koje su dobili, kada izađu iz zatvora, za kratko vrijeme okupljaju oko sebe nove mlade ljude i šire svoju ideologiju. Zato je veoma bitna borba protiv terorizma i saradnja agencija za provođenje zakona, ne samo u BiH, već i na međunarodnom nivou”, ocijenio je Lukač.

On je rekao da je iz BiH na strana ratišta, a prije svega u redove “Islamske države” i Al Kaide otišlo više stotina državljana BiH što je, kada bi gledali po glavi stanovnika, daleko više nego iz bilo koje druge evropske zemlje.

“Mnogi od njih su tamo poginuli, dio ih se vratio, a u kampu u Siriji nalazi se više stotina zarobljenika, pripadnika ISIL-a koji imaju državljanstvo BiH. Za ove ljude potrebno je izvršiti dodatne provjere, jer su mnogi otišli iz drugih zemalja, a imali su dvojna državljanstva ili su se odrekli državljanstva BiH. Većina ovih džihad ratnika je regrutovana i pripremana u paradžematima kojih ima na destine na području Federacije BiH”, ukazao je Lukač.

On je rekao da je saradnja MUP-a Srpske sa ostalim bezbjednosnim agencijama u BiH na zadovoljavajućem nivou, ali da ona uvijek može biti bolja uz veću dozu povjerenja i odlučnosti za saradnju na težim krivičnim djelima.

“U segmentu saradnje izdvojio bih brzinu razmjene informacija i obavještavanja o svim bitnim bezbjednosnim događajima, a kao primjer naveo bih slučajeve kada se u BiH deportuju lica upravo osuđena za terorizam, a za koje mi kao policija koja je dužna da osigura bezbjednost na teritoriji Republike Srpske, saznajemo, posredno, nakon što lica stignu u BiH”, naglasio je Lukač.

On je izrazio nadu da će nakon što je formiran Savjet ministara i nakon imenovanja novih direktora agencija za provođenje zakona na nivou BiH doći do unapređenja te saradnje i da će upravo razmjena informacija biti bolja.

Na konstataciju da je formirana Žandarmerija i govoreći o njenoj ulozi, Lukač je naglasio da je prvi put u svojoj istoriji MUP Srpske dobio Žandarmeriju.

“Јedinice za podršku su reorganizovane s ciljem bržeg i efikasnijeg odgovora na bezbjednosne izazove širom Republike Srpske. Žandarmerija je sačinjena od dobro opremljenih, profesionalno obučenih i specijalizovanih snaga. Popunjena je pripadnicima aktivnog sastava Ministarstva, prvenstveno mladim policajcima, a u svom radu već bilježi dobre rezultate. Njena uloga je da odgovori na potencijalne bezbjednosne prijetnje, kao i do pomogne redovnim snagama policije prilikom izvršavanja složenijih zadataka”, istakao je Lukač.

On je podsjetio i da je u Republici Srpskoj na prostoru bivše kasarne “Zalužani” MUP formirao Centar za obuku u okviru kojeg je izvršena sanacija, adaptacija i rekonstrukcija postojećih objekata, izgrađeni novi objekti, savremeno strelište sa pratećim objektom i infrastrukturom, te dva objekta za Helikopterski servis Republike Srpske.

“Izvršena je adaptacija i rekonstrukcija objekta za smještaj konja i službenih pasa, novi sportski tereni, poligoni za obuku, sportska dvorana za borilačke vještine i savremena teretana. Postavljen je novi savremeni sistem video-nadzora, kao i drugi prateći elementi”, pojasnio je Lukač.

Osim Centra za obuku koji predstavlja jedinstven trening centar za obuku pripadnika MUP-a, na ovoj lokaciji su, istakao je Lukač, smještene Specijalna antiteroristička jedinca, Јedinica žandarmerije, Uprava za organizovani i teški kriminalitet, Uprava za borbu protiv terorizma i ekstremizma i Uprava za obezbjeđenje ličnosti i objekata.

“U rekonstrukciju i izgradnju Centra za obuku Vlada Republike Srpske je do sada izdvojila značajna sredstva. Mislim da je kao takav jedinstven i da upravo predstavlja potencijal za očuvanje MUP-a Srpske”, naglasio je Lukač.

Govoreći o pripremama za obilježavanje Dana Republike, ministar unutrašnjih poslova Srpske je rekao da je MUP kao i svake godine odgovorno pristupio pripremama u vezi sa obilježavanjem Dana Republike, kako svečanog defilea, tako i svih aktivnosti i njihovog obezbjeđenja, kako bi kao i svih proteklih godina protekli dostajanstveno i mirno.

“Svakako da ćemo i ove godine naše građane iznenaditi defileom na kojem ćemo predstaviti našu opremu i ljudstvo. Mi se nikada nećemo odreći 9. januara, Dana Republike Srpske, i srpski narod je posebno vezan za ovaj datum, iako stalno trpimo udare i pritiske da za Dan Republike izaberemo neki drugi datum. Zato je ovaj praznik veoma poseban za svakog pripadnika MUP-a Republike Srpske, ali i za njene građane. Svečani defile MUP-a Srpske je dio koji posebno raduje naše građane i on je, takođe, trn u oku FBiH, ali mi radimo da on svake godine bude što kvalitetniji i ljepši”, rekao je u ekskluzivnom intervjuu za “Slovo” ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Izdvojeno

Close
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!