Društvo

Na pomolu nove olakšice: Jeftinije liječenje u svim bolnicama u Srbiji

BANJALUKA – Pacijenti iz Srpske će se po dosta nižim cijenama moći liječiti u svim javnim zdravstvenim ustanovama u Srbiji u koje budu upućeni.

Naime, Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske (FZO RS) u narednom periodu planira da potpiše sporazum s Republičkim fondom zdravstvenog osiguranja (RFZO) Srbije o  liječenju osiguranika iz RS u zdravstvenim ustanovama u Srbiji, te osiguranika iz Srbije u RS.

Sporazum, kako je planirano, predviđa da osiguranici iz RS u zdravstvenim ustanovama u Srbiji imaju isti tretman kao i osiguranici RFZO Srbije. Time su obuhvaćene sve zdravstvene ustanove u Srbiji koje djeluju u okviru javnog zdravstvenog sistema.

“To znači mnogo veću dostupnost liječenja naših osiguranika u Srbiji, jer su dosad pacijenti iz RS upućivani u one zdravstvene ustanove koje imaju ugovor sa FZO RS. Isti tretman pacijenata s jedne i druge strane znači i liječenje pod jednakim uslovima, budući da se u dosadašnjoj  praksi dešavalo da naši pacijenti duže čekaju na liječenja u zdravstvenim ustanovama u Srbiji”, pojasnili su za “Nezavisne” iz FZO RS.

Kao i dosad, pravo na liječenje u zdravstvenim ustanovama u Srbiji biće omogućeno onda kada se ono ne može sprovesti u Republici Srpskoj. Dakle, sprovodiće se na preporuku zdravstvene ustanove iz RS. 

“Osim toga, cijene zdravstvenih usluga u Srbiji za naše pacijente, odnosno za FZO RS, potpisivanjem ovog sporazuma trebalo bi da budu jedinstvene i dosta   povoljnije, za razliku od sadašnjih komercijalnih cijena koje su bile različite od zdravstvene ustanove do zdravstvene ustanove u Srbiji”, ističu iz FZO RS. 

To će, kako dodaju, značiti i izdvajanje manje sredstava za liječenje izvan RS i mogućnost da se više novca usmjeri na finansiranje zdravstvene zaštite u  Republici Srpskoj, odnosno u bolnice i domove zdravlja u RS.

“Takođe, planirano je da se nakon potpisivanja sporazuma krene u izradu izmjene Pravilnika o korištenju zdravstvene zaštite izvan RS, gdje će preciznije biti definisano upućivanje naših osiguranika u inostranstvo, odnosno tek kada budu iscrpljene sve mogućnosti liječenja osiguranika kako u Republici Srpskoj, tako i u zdravstvenim ustanova  u Srbiji, budući da će sada našim osiguranicima u Srbiji biti znatno poboljšana dostupnost liječenja”, kažu iz FZO RS.

Podsjećamo da je i Radovan Višković, premijer RS, najavio ove povlastice prilikom liječenja pacijenata iz RS u Srbiji.

“Zdravstvene usluge koje budu pružane našim građanima u Srbiji biće za 30 do 50 odsto jeftinije nego što je to bio slučaj dosad”, rekao je Višković.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, rekao je da je FZO RS sa RFZO Srbije u protekloj godini vodio niz pregovora.

“Zasigurno je da će to donijeti određene uštede kada je u pitanju liječenje naših pacijenata u Srbiji”, naveo je nedavno Šeranić.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!