Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

Pogledajte koje su nove cijene cigareta od 1. januara

Od 1. januara naredne godine, pojedine cigarete na tržištu BiH će da poskupe u rasponu od 0,10 do 0,30 KM po paklici, saopšteno je iz Uprave za indirektno oporezivanje.

Upravni odbor UIO ranije je donio Odluku o utvrđivanju specifične i minimalne akcize na cigarete i iznosa akcize na duvan za pušenje za 2020. godinu, navodi se u saopštenju. Njom je definisano da će se od 01.01.2020. godine, na cigarete i duvan za pušenje plaćati sljedeća akciza:

– proporcionalna akciza po stopi od 42% maloprodajne cijene cigareta;
– specifična akciza u iznosu od 82,50 KM za 1.000 komada, odnosno 1,65 KM za pakiranje od 20 komada.

“Ukoliko je ukupna akciza na cigarete (proporcionalna + specifična), koja je obračunata po gore navedenim stopama, manja od minimalne akcize, onda se plaća minimalna akciza koja u 2020. godini iznosi od 3,04 KM po kutiji cigareta za pakovanje od 20 komada”, dodaju iz UIO BiH.

Akciza na duvan za pušenje u 2020. godini utvrđuje se na način da iznosi 80 % minimalne akcize na cigarete u 2020. godini i iznosi 121,60 KM po kilogramu.

Iz UIO podsjećaju da je formiranje maloprodajnih cijena cigareta na tržištu BiH slobodno, što znači da veliki proizvođači i distributeri ovisno o svojoj poslovnoj politici formiraju maloprodajne cijene u koje moraju biti ukalkulisane važeće obaveze po osnovu akciza i PDV-a.

 

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button