Privreda

Pašalić: Šumarstvo važan resurs za Srpsku

BANJALUKA – Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić istakao je da je sektor šumarstva važan resurs za Srpsku, jer je 52 odsto njene teritorije pokriveno šumama.

Obraćajući se na svečanoj akademiji povodom 27 godina rada banjalučkog Šumarskog fakulteta, Pašalić je rekao da je danas u šumarstvu u sektoru prerade drveta zaposleno više od 15.000 ljudi koji sa preko 4,5 odsto doprinose bruto društvenom proizvodu Republike Srpske.

Loading...

“Šume Republike Srpske i Šumarski fakultet Banjaluka su nezaobilazan faktor u ovoj oblasti iz najmanje dva razloga – zbog školovanja kadra i naučnoistraživačkog rada”, naglasio je Pašalić.

On je apelovao da se uspostavi što bolja saradnja između akademske zajednice iz oblasti šumarstva i preduzeća “Šume Srpske”, kako bi ono što se spozna u naučnoistraživačkom radu došlo do šumskih gazdinstava.

Predsjednik Skupštine grada Zoran Talić rekao je da Banjaluka i ovaj fakultet imaju dobru saradnju, koja se manifestovala kroz više zajedničkih projekata.

“Prvi projekat koji smo zajedno realizovali je to što smo ovom fakultetu dodijelili jedan prostor u Poslovnoj zoni `Ramići` koji treba da posluži za praktičnu nastavu studenata”, naveo je Talić.

On je rekao da postoji saradnja i u oblasti održavanja zelenila i pošumljavanja na području grada.

Prema njegovim riječima, jedan od ciljeva Strategije razvoja grada Banjaluka je zeleni grad, u okviru kojeg je moguća dalja saradnja sa Šumarskim fakultetom.

Dekan Šumarskog fakulteta Banjaluka Vojislav Dukić rekao je da se ovaj fakultet suočava sa trendom smanjenja broja upisanih studenata.

“Da bi zaustavili taj trend, kontinuirano radimo na razvoju uspješnijeg i efikasnijeg sistema obrazovanja, ali moramo raditi više i na ugledu naše profesije i struke”, istakao je Dukić.

Dukić je zaključio da, bez obzira na sve prepreke i izazove, ovaj fakultet nastavlja put razvoja u savremenu visokoškolsku instituciju sposobnu da odgovori zahtjevima vremena u oblasti obrazovanja i naučno-istraživačkog rada.

Prorektor za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju banjalučkog Univerziteta Biljana Antunović rekla je da, imajući u vidu priorodna bogatstva Republike Srpske, očekuje da ova visokoškolska ustanova uz kompetentnost nastavnog i naučnog kadra bude poluga razvoja šumarskog sektora u Republici Srpskoj.

Antunovićeva je navela da Šumarski fakultet Banjaluka postiže izvanredne rezultate u međunarodnoj saradnji organizovanjem i učešćem na međunarodnim naučnim konferencijama, kao i uspješnom realizacijom međunarodnih naučnih i istraživačkih projekata.

Ona je prenijela poruku rektora banjalučkog Univerziteta Radoslava Gajanina da će u narednom periodu jedan od prioriteta rukovodstva ovog univerziteta biti rješavanje prostornih kapaciteta Šumarskog fakulteta.

Generalni direktor preduzeća “Šume Republike Srpske” Slaven Gojković rekao je da ovo preduzeće podržava Šumarski fakultet, posebno u pogledu kvalitetnog i stručnog osposobljavanja kadra potrebnog ovom preduzeću.

On je rekao da će preduzeće u ovoj godini dodijeliti tri stipendije najboljim studentima druge, treće i četvrte godine ovog fakulteta.

Na svečanosti Šumarskog fakulteta Banjaluka danas je promovisan 31 diplomirani inženjer šumarstva i tri mastera šumarstva.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!