Magazin

Ulje divljeg origana uništava 30 vrsta bakterija

Ulje divljeg origana vijekovima je jedan od najtraženijih prirodnih lijekova za razne zdravstvene tegobe. Njegova ljekovita svojstva bila su poznata još i u doba drevnih Grka, a otac medicine Hipokrat često ga je koristio kao antiseptik.

Ovo moćno ulje smatra se jednim od najsnažnijih prirodnih antibiotika, a zbog njegove jačine treba biti oprezan kod unutrašnje ili vanjske primjene i uvijek ga je potrebno miješati sa drugim jestivim uljima. U nastavku pročitajte više o ljekovitim svojstvima ulja divljeg origana.

Loading...

EFIKASNO U BORBI PROTIV BAKTERIJSKIH I GLJIVIČNIH INFEKCIJA

Mnoge studije dokazale su da ulje divljeg origana ima snažna antibakterijska svojstva pa je zbog toga efikasan saveznik u borbi protiv čak 30 vrtsta bakterija, uključujući E. coli, koja mnogima stvara velike zdravstvene probleme.

Jednako je uspješan u saniranju gljivičnih infekcija. Često ga koriste ljudi koji imaju atletsko stopalo ili pak gljivice na noktima. Prilikom vanjske upotrebe ulja divljeg origana potrebno ga je miješati s drugim jestivim uljem, baš kao i prilikom unutarašnje upotrebe.

POMAŽE KOD PROBLEMA S PROBAVOM

Bez dobre probave nema dobrog zdravlja. Ulje divljeg origana stimuliše protok žuči u probavni sistem i tako poboljšava sam proces probave. Smanjuje stvaranje gasova i pomaže u regulaciji želučane kiseline.

UBLAŽAVA POSLJEDICE KOŽNIH BOLESTI

Mnoge osobe koje imaju psorijazu ili ekcem spas su pronašle u ovom ulju. Važno je napomenuti kako je ono u koncentriranom obliku “vruće” ulje, pa se ne smije koristiti samo jer može izazvati crvenilo ili iritaciju. Kada su u pitanju kožna oboljenja, ono se miješa s uljem jojobe, kokosovim ili maslinovim uljem i prije korištenja na većem dijelu tijela prvo testira na komadiću kože. Ako nakon upotrebe nema posljedica poput osjećaja peckanja, svrbeža, osipa ili bilo kakve druge iritacije, onda ga možete i dalje koristiti.

OLAKŠAVA MENSTRUALNE TEGOBE

Tradicionalno se ulje origana koristi prilikom bolnih, ali i kod neredovnih menstruacija. Spada u grupu biljnih proizvoda koji stimulišu protok krvi u područje zdjelice i izaziva kontrakcije materice. Upravo se zbog toga korištenje ovog ulja ne preporučuje trudnicama, ali korištenje klasičnog sušenog origana u obliku začina za jelo ne predstavlja nikakav problem.

UBLAŽAVA RESPIRATORNE PROBLEME

Istraživanja su pokazala da je ulje efikasno kod bronhitisa, astme i respiratornih problema izazvanih gripom ili prehladom. Karvakrol, jedan od njegovih glavnih sastojaka, bori se protiv infektivnih organizama u infekcijama gornjih disajnih puteva, ali pomoći će i kod infekcije donjeg dijela respiratornog sistema. Ima blagi sedativni učinak kod respiratornih problema izazvanih alergijama i ublažava reakciju tijela na alergene.

ŠTITI OD KARDIOVASKULARNIH BOLESTI

Zahvaljujući snažnim antioksidativnim svojstvima štiti srce i krvne sudove od štete koju im nanose slobodni radikali. Oni napadaju ćelije tijela, a suprotstavljaju im se upravo antioksidansi. Smanjuje loš holesterol i sprečava taloženje masti u organizmu.

Takođe, magnezijum, cink, vitamin C, vitamin E, željezo, kalcijum, mangan, niacin su važni nutrijenti koji se nalaze u ulju divljeg origana.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!