Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Banjaluka

Šargovac: Niče spomen – park u znak sjećanja na stradale đake

07.02.2020.07.02.2020.Šargovac: Niče spomen – park u znak sjećanja na stradale đake

U dvorištu Osnovne škole „Đura Jakšić“ u Šargovcu, danas je održan parastos i pomen za 52 ubijene djece u krvavom pokolju koji su 7. februara 1942. godine, počinili pripadnici fašističke NDH.

U znak sjećanja na stradale đake ove škole, gradonačelnik Igor Radojičić zasadio je stablo u budućem spomen parku, u neposrednoj blizini OŠ „Đura Jakšić“. On je istakao da je Grad Banja Luka izmijenio regulacioni plan kako bi bila omogućena izgradnja spomen parka.

  • I danas, 78 godina od ovog zločina, čovjek se upita kako je moguće da je neko na tako svirep način pobio nedužnu djecu. Zločin je učinjen isključivo zbog toga što su djeca bila pravoslavne vjere i bio je dio mračne slike koja se desila na ovim prostorima 1942. godine – rekao je Radojičić.

On je naglasio da su nevini civili stradali zbog toga što su bili potpuno nezaštićeni, jer iza sebe nisu imali ni državu ni vojsku.

  • Na nama je da njegujemo sjećanje na ove žrtve, da ovaj zločin ne zaboravimo, ali to sjećanje nije usmjereno protiv bilo koga. To mora da bude istorijski nauk za sve, jer se istorija više puta ponavljala na ovim prostorima – poručio je Radojičić.

Ministar prosvjete i kulture RS Natalija Trivić, kazala je da tužna istorija predstavlja veliku opomenu za sve i da smo zbog toga, dužni da našoj djeci, kroz obrazovni sistem, ukazujemo na ove istorijske momente.

Direktor OŠ „Đura Jakšić“ Darko Tomić, izjavio je da se ideja o izgradnji spomen-parka posvećenog žrtvama ustaškog terora rodila prije nekoliko godina i da je, zahvaljujući razumijevanju Gradske uprave, u toku uređenje površine na kojoj će u budućnosti biti park.

 

Podijeli sadržaj? Facebook Google+ Twitter Pinterest

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button