Magazin

Preostala posljednja faza testiranja univerzalne vakcine protiv gripa

Stručnjaci već godinama rade na stvaranju univerzalne vakcine protiv gripa – namjera je da se putem snažne doze imunizacije stvori dugotrajna zaštita protiv višestrukih vrsta gripa, a istraživanja su već prošla dvije faze.

Takva vakcina bila bi neprocjenjivo važna za javno zdravstvo. Verzija takve vakcine pod nazivom “FLU-v” treba da prođe posljednji krug kliničkih ispitivanja.

Loading...

Naučnici navode da su dosadašnji rezultati ispitivanja “vrlo ohrabrujući”.

Posljednji krug ispitivanja sa placebo kontrolnim grupama pokazao je da vakcina podstiče reakciju antitijela i promjenu imunološkog sistema kod 175 zdravih aktera ispitivanja.

Iako to za sada nije potvrda da je vakcina efikasna protiv samog virusa gripa, ovi rezultati ukazuju na to da ima moćna medicinska svojstva.

Do sada su sprovedena četiri klinička ispitivanja “FLU-va” i utvrđeno je da vakcina izaziva ćelijske reakcije i antitijela koja su prisutna i šest mjeseci nakon imunizacije.

S obzirom na to koliko brzo mutira virus gripa, ovakav nivo trajne otpornosti je neprocjenjiv, ističe portal “Sajens alert”.

“FLU-v” sadrži četiri različite komponente protiv četiri različite oblasti virusa gripa. Čak i ako se promijeni jedna od njih, tri komponente će i dalje osigurati efikasnost, navode naučnici.

Stručnjaci koji rade na razvoju ove vakcine smatraju da je ona spremna za kliničku studiju faze tri, u kojem bi se provjeravali njena bezbjednost i efikasnost protiv stvarnog virusa gripa i to na mnogo većem uzorku ispitanika. 

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!