Kolumne

Branko Perić: Panika u centrima političke i pravosudne moći

​Pravosudni vrh ne prestaje da uvježbava svoj salto mortale. Skandali se smjenjuju na sedmičnom nivou.

Milan Tegeltija i Ružica Jukić oglasili su se ovih dana sa novim objavama, Milan u “Nezavisnim novinama”, a Ružica na Facebooku. Tegeltija se u svom (da li svom!?) tekstu, naslovljenom “Napadi opasnih namjera”, ponovo obrušio na “političko-paraobavještajne centre moći u Sarajevu, koji imaju namjeru preuzimanja kontrole nad pravosuđem”, upozoravajući javnost da to “dovodi u pitanje bezbjednost BiH i njenu budućnost”. Naravno, Tegeltija ne kaže koja politika i koji političari stoje iza “paraobavještajnih centara moći”. Čitaocu ostavlja da zaključi da su kritike koje su upućivane njemu i instituciji VSTS nakon afere “potkivanja” i svih drugih kontroverznih odluka i sumnjivih imenovanja, djelo tih službi. Kaže Tegeltija da to dovodi BiH “na ivicu sukoba sa nepredvidivim posljedicama”. Šta najavljena apokalipsa treba da znači znaju samo on i tvorci objave.

I dok se Tegeltija bavi razotkrivanjem unutrašnjeg neprijatelja pravosuđa i države BiH, Ružica Jukić u Facebook objavi varira temu spoljnog neprijatelja, koji je, priviđa se Ružici, kroz reformu pravosuđa izvršio “rušenje kontinentalno pravnog sistema” na kome je, je li, počivala “pravna sigurnost, predvidivost i izvjesnost sudskih odluka”. I, da stvar bude sasvim jasna i po mjeri njenih političkih mentora, za to okrivljuje “američki sistem”. Dakle, Ružici Jukić su se iznenada otvorile oči: diverziju “opasnih namjera” izvršile su SAD, namećući BiH svoj model krivičnog procesnog prava. Kakva tragedija! Punih šest godina vjerovala je da stvara najbolji pravosudni sistem i ispravlja greške svojih prethodnika u VSTS, ne znajući da sprovodi američki projekat njegovog rušenja! Nije ni čudo što joj se prosvijetlilo. Odavno ona prati politiku američke vlade u BiH do pojedinosti tipa s kim večera ambasador Erik Nelson. I ne samo da prati, nego i javno oštro osuđuje.

Nisu ova dva teksta ni Tegeltijina ni Jukićkina pamet. Iz njihovih glava ne izlazi ništa složenije od ćaskanja na Facebooku. Priča o paraobavještajnim i obavještajnim centrima moći je politički narativ. Izgleda da je zavladala panika u centrima i političke i pravosudne moći! Vide i Tegeltija i Ružica da više ne mogu sakrivati svoje veze sa politikama, ni politički uticaj, ni kriminal u pravosuđu, ni vlastito mafijašenje oko obnavljanja svojih mandata i obnavljanja mandata predsjednicima i glavnim tužiocima koji to nisu ni po čemu zaslužili. Vide da izlaze na svjetlost dana i slučajevi amnestiranja sudija i tužilaca od disciplinske odgovornosti. Nije slučaj Huseina Delalića eksces u pravosuđu i jedini koji je objelodanio mafijašku strategiju VSTS, prema kojoj se armija podanika stvara amnestiranjem od odgovornosti i napredovanjem u karijeri, kao i drugim vrstama korumpiranja. Ima takvih slučajeva na desetine. Uskoro će stići i takva novinarska analiza, na sramotu sudija i tužilaca koji to godinama gledaju i ćute kao se ništa ne dešava.

Nema nikakvog smisla baviti se nesuvislim temama i tezama ova dva neoriginalna pamfleta. Nema u njima ništa sa čime bi ozbiljan čovjek mogao polemisati. Očigledno je da se radi o autorima iz centara koji koriste Milana Tegeltiju i Ružicu Jukić za subverzivne aktivnosti i denunciranje kako bi se skrenula pažnja sa njihove odgovornosti za katastrofalno stanje u koje je doveden pravosudni sistem. Drugim riječima, Milan Tegeltija i Ružica Jukić su pristali da budu sredstvo “opasnih namjera” koje sprovode domaće neodgovorne politike sa ciljem da se zaštite njihove poluge trenutnog uticaja na pravosuđe. Svaka polemika u koju bi se ušlo davala bi na značaju onome s kim se polemiše i onome o čemu se polemiše, a Tegeltija i Jukićka, kao i ono što je pod njihovim imenima rečeno, to ni po čemu ne zaslužuju.

Ovdje je riječ o mentorima koji su Milanu i Ružici pritekli u pomoć. Zašto su se uspaničili? Biće da su i sami shvatili da su pretjerali u raspoređivanju po najvažnijim pravosudnim institucijama najnesposobnijih, čime su probudili uspavanu savjest pravosudne zajednice, a, izgleda, i predstavnike međunarodne zajednice, koji su shvatili da u VSTS imaju posla sa produženim pipcima politike i prevarantima koji troše njihov novac i vrijeme. U centrima političke moći širi se strah da bi lavina mogla krenuti i zatrpati njihovo pravosudno istureno komandno mjesto.

Dakle, ne treba se osvrtati na Milana i Ružicu! Treba ih pustiti da se i na ovakav način oglašavaju. Treba im ustupati prostor svuda i svakog dana. Niko bolje od njih samih neće opisati i objasniti razorno dejstvo njihovog neznanja, pravne nekompetentnosti i profesionalne nemoralnosti. Treba tragati za centrima destruktivnih politika koje se bave rušenjem pravosudnih institucija i podrivanjem državne moći. Te aktivnosti su vrh kriminala i njima treba stati ukraj. Možda je prvi korak u tom obračunu da se stane ukraj njihovim pravosudnim polugama – Milanu Tegeltiji i Ružici Jukić!

(autor je sudija Suda BiH)

(Izvor)

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!