Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

Saobraćajni prekid na pruzi Sarajevo – Ploče uzrokuje velike privredne gubitke

Pruga Sarajevo – Ploče: Strateški koridor privrede BiH pretrpio ogromne gubitke nakon poplava

Prekid pruge Sarajevo – Ploče izaziva privrednu krizu

Pruga Sarajevo – Ploče predstavlja ključni saobraćajni koridor za snabdijevanje sirovinama za većinu velikih kompanija iz metalurgije, građevinarstva i drugih privrednih grana u Bosni i Hercegovini. Nakon poplava koje su pogodile Jablanicu, Konjic, Fojnicu i Kreševo, izvještaji o štetama i gubicima nezaustavljivo pristižu, a bilans se svakodnevno pogoršava. Željeznice Federacije BiH možda su pretrpjele najveći gubitak zbog prekida i oštećenja ove pruge, koja predstavlja kičmu transportnog sistema BiH.

Pruga kao vitalna transportna veza

Prekid pruge Sarajevo – Ploče ima direktan uticaj na snabdijevanje radnim sirovinama poput uglja, koksa, šećera, betonskih kolutova, nafte i aluminijuma. Obzirom da željeznica predstavlja najisplativiji oblik prevoza robe, manjak ovih sirovina značajno povećava privredne gubitke svaki dan. Direktor Željeznica FBiH, Enis Džafić, navodi da su dnevni gubici u prosjeku 280.000 KM, što se mjesečno penje na 6,5 do 7 miliona KM.

Uticaj poplava na transport i snabdijevanje

Pruga Sarajevo – Ploče, izgrađena još u vrijeme Austro-Ugarske, duga je 194,6 km i prolazi kroz Federaciju Bosne i Hercegovine. Prekid ove vitalne transportne veze ima uticaj ne samo na privredu Federacije, već i na Republiku Srpsku, budući da je riječ o ključnom koridoru za snabdijevanje cijele zemlje. Trenutno se u luci Ploče nalazi 400.000 tona robe koja čeka da bude transportovana u BiH, što ilustruje razmjere problema.

Osim transporta sirovina, ne smije se zanemariti ni putnički potencijal pruge, koja je u ovoj godini prevezla između 120.000 i 130.000 putnika.

Sanacija pruge otežana zbog pravnih barijera

Popravka, sanacija i ponovno aktiviranje pruge Sarajevo – Ploče suočava se s nizom izazova. Najveća prepreka za brzu sanaciju jeste Zakon o javnim nabavkama, koji ne prepoznaje specifičnosti vanrednih situacija i zahtijeva postupke koji mogu potrajati. Enis Džafić ističe da bi, uz olakšane procedure, Željeznice FBiH sanirale prugu za samo 15 dana, ali trenutni zakonski okvir otežava brzo djelovanje.

Pruga Sarajevo – Ploče ne smije stati jer je njena važnost za privredni život Bosne i Hercegovine nemjerljiva. Bez nje, privredni gubici će se svakodnevno povećavati, što će imati dalekosežne posljedice za sve grane industrije u zemlji.

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button