Društvo

Mobilni telefon u školi nepotreban

Proteklih dana u Hercegovačko-neretvanskom kantonu uvedena je zabrana korištenja mobitela i tableta u osnovnim i srednjim školama.

U BiH ovo nije nepoznata praksa u nekim školama, ali tek su pojedine uvele određene restrikcije poput obaveze ostavljanja mobitela u školske ormariće prije ulaska u učionice.

Loading...

Opasnost od nasilja

U sarajevskoj Prvoj gimnaziji, kako ističe direktorica Lejla Tuzlak, učenicima su zabranili upotrebu mobitela i samo ih mogu koristiti tokom odmora.

– Mi smo to vrlo precizno definisali Pravilnikom. Učenici se uglavnom pridržavaju zabrane, ali je važno da imamo i podršku roditelja – ističe Tuzlak.

U banjalučkoj Ekonomskoj školi primjenjuju i ometače signala, tako da djeca ne mogu koristiti internetsku mrežu, a samim tim im je i limitirana upotreba mobitela.

– To je čisto za nuždu, a mnogo pametnije je imati kodeks ponašanja. No, dok se to ne dogodi, moraju se preduzeti neke mjere – kaže Nada Vulić, direktorica ove škole.

Komentarišući ideju da učenici na nastavu nikako ne nose telefone, psiholog Jasminka Dizdarević kaže da je mobitel u školi nepotreban i da to, prije svih, trebaju shvatiti roditelji.

– Mobiteli ometaju nastavu, djeca ne slušaju predavanja, već su na društvenim mrežama, šalju poruke. A da ne govorimo da su upravo zbog mobitela mnoga djeca i na meti nasilnika i lopova – naglašava Dizdarević.

Zabrana i nastavnicima

S druge strane, ministrica obrazovanja Srednjobosanskog kantona Katica Čerkez smatra da bi bilo kakva ad hoc zabrana izazvala suprotan efekt.

– Idealno bi bilo da djeca idu bez telefona u školu, ali i da nastavnici ne koriste telefon. Međutim, trebalo bi na nivou svake škole napraviti red u kojem bi ovo bilo jasno i precizno definisano, a Ministarstvo bi napisalo preporuku – kazala je Čerkez.

Istovremeno, Tarik Smailbegović iz Porodičnog savjetovališta KS upozorava da je korištenje mobitela kod djece problem koji bi trebalo s ozbiljnošću razmatrati.

– Nedavno smo radili istraživanje sa više od 1.100 djece i dokazali smo da je 20 posto ovisno o internetu. Naša omladina je duboko zagazila u ovaj problem – kaže Smailbegović.

Pomaže nam u učenju

Učenici, s druge strane, imaju suprotno mišljenje od nastavnika i psihologa. Tako Ema Bajrić, učenica Druge gimnazije iz Sarajeva, misli da zabrana korištenja telefona za vrijeme nastave neće donijeti veliku promjenu.

– Ne bih voljela da zabrane nošenje telefona u škole. Iskreno, telefon mi baš treba. S prijateljima razmjenjujem zadatke, fotografije i brže saznajemo informacije – kaže Bajrić.

Izvor
Avaz
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!