Magazin

Čekajući sindikalne letove iz Mahovljana

Za sve su “krivi” Wizz Air i aerodrom u Tuzli.

Da se ljubičasti avion mađarske kompanije nije parkirao na tuzlansku pistu nikada ne bismo znali da jeftine avionske karte mogu i običnoj raji biti na dohovat ruke.

Loading...

Od tada ponašamo se otprilike kao da se mjesta u avionima dijele džaba, pa plačemo što i nama u Banjaluci ne daju.

Kako se svi nadaju i kako se najavljuje, do Aerodroma Banjaluka će od jeseni letjeti avion(i) jedne od niskotarifnih (low cost) kompanija, a postoje velike šanse da to bude najpoznatija među njima, irski “Ryan Air”.

Vlada RS do sada se naplaćala raznim avio-prevoznicima da lete iz Mahovljana (slovenačka “Adria”, prije toga “AustroJet”) i već godinama aerodromu uplaćuje 1,9 miliona KM godišnje kako bi funkcionisao.

Sada tri-četiri puta sedmično iz Beograda do Banjaluke i nazad leti “Air Srbija” i to je sve, a opšte mišljenje je da to može mnogo bolje. Ako već plaćamo, ‘ajde da imamo gdje i da odemo.

Subvencionisanje aerodroma i njihovo negativno poslovanje nisu neuobičajeni u svijetu. Niskotarfne kompanije kao što su “Wizz” i “Ryanair” nisu humanitarne organizacije.

Vole da lete, ali vole i da zarade. Jeftinije karte nadoknađuju tako što sa manjim aerodromima koji ih žele ispregovaraju i pojeftinjenje ostalih troškova (svih taksi i drugih aerodromskih usluga). Često dobiju i direktne subvencije pa su aerodromi sa kojih takvi avioni lete često u minusu jer ne zarađuju mnogo od samih letova.

Ipak, broj putnika se značajno povećava i to može dobro da utiče i na aerodrom i sve djelatnosti u i oko njega, a tako i za grad i oblast gdje se aerodrom nalazi.

Upravo to se dogodilo u Nišu. Aerodrom je počeo poslovati profitabilno i to su uradili godinu dana prije roka. Međutim, Niš ima i “Ryanair” i “Wizz Air” i još neke avio-prevoznike na svojoj pisti.

A ima i dobar menadžment. Većinu novca niški aerodrom zaradi na drugim poslovima: izdavanju poslovnih prostora, reklamnog prostora, parkinga, ali i kargo saobraćaju.

Tuzla iz koje leti samo “Wizz Air” ove godine iz budžeta dobija više novca nego banjalučki aerodrom – 3.570.000 KM – ali dio tih para potrošiće se za dogradnju aerodroma jer je postao premali za broj putnika koji pohodi Tuzlu zbog povoljnih cijena avionskih karata.

“Ryanair” dobija subvencije i da leti iz Zadra, ali to plaćaju turističko-hotelijerska udruženja jer im avioni brzo i lako dovoze stotine hiljada turista.

Šta to znači?

Nema sumnje da ćemo i mi (Aerodromi RS, Vlada RS…) izdvajati za sada nepoznatu svotu novca da bismo mogli letjeti na taj način. Možda i više od sadašnjih 1,9 miliona KM. Ali da smo to radili na vrijeme, do sada bismo već znali da li se isplati ili ne.

Kao zabačena kuća u selu do koje kasno dolaze struja i asfalt, naš aerodrom se posljednjii sjetio niskotarifnih letova i prespavao vrijeme širenja mreže ovih avio-kompanija na Balkanu. Aerodrom je (bio) javno preduzeće koje je kusur u nezakonitoj partijskoj raspodjeli direktorskih i radnih mjesta, a za osnovnu namjenu – vazduhoplovstvo – nikog nije bilo pretjerano briga.

Ranije je bilo pregovora i razmišljanja, ali godine su prošle u osnivanju i gašenju domaće avio-kompanije ”Skaj Srpska”, u čudnim vijestima o pregovorima sa sumnjivim kompanijama, i u gradnji drugog aerodroma u Trebinju dok ni sa ovog jednog nije imao ko, ni čim da leti.

(Željko Svitlica/mondo.ba)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!