Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

Studentkinja generacije sa prosjekom 9,89 prodaje knjige na sajmu

Sa prosjekom 9,89 završila je Galina-Marija Vukajlović (24) Filološki fakultet u Banjaluci, odsjek Ruski i srpski jezik i književnost, u oktobru 2017. godine. Proglašena je studentkinjom generacije. Tokom studija, bila je stipendistkinja Fonda dr Milan Jelić. Usavršavala se u Moskvi, te učesvovala na festivalima ruskog jezika. Danas, devet mjeseci nakon diplomiranja, ne uspijeva pronaći posao, te prodaje knjige na Trgu Krajine u Banjaluci.

Zatekli smo je na radnom mjestu, kako uslužuje mušterije za svojim štandom. Kaže da je posao dobila na dvadesetak dana, koliko traje sajam knjiga. Galina-Marija nam govori kako je odmah nakon diplomiranja bila u nekakvoj euforiji, te predavala molbe za posao gdje god je pomislila da postoji i najmanja šansa za njenim angažmanom – u banke, škole jezika, institucije kulture… Ipak, to raspoloženje je brzo splasnulo.

“Samoinicijativno sam nosila biografiju, ali niko mi se nije javljao i čak sam mislila da sam im ostavila pogrešan mail i broj telefona. Zatim sam shvatila da se zapravo nikome ne javljaju”, prisjeća se ona.

Prijavljivala se i na konkurse za pripravnike, na kojima je uvijek bila druga ili treća.

“Zatim sam predavala molbe i na druge vrste poslova, željela sam da radim bilo šta. Bilo mi je bezveze da sjedim kod kuće, pa sam tako konkurisala za rad u kopirnici i knjižari. Mislila sam da konkurišem i u nekim prodavnicama, ali sam to ostavila kao posljednju opciju”, iskrena je ona.

U međuvremenu je tri mjeseca bila angažovana u Modriči, gdje je držala kurs jezika, dok privatno daje časove ruskog jezika i prevodi tekstove po potrebi.

“Sve se svodi na to da nađeš nešto na nekoliko mjeseci, pa onda tražiš iznova. Zvanično sam nezaposlena sve vrijeme. Sada prodajem knjige dok traje ovaj sajam, posle toga ćemo opet vidjeti hoće li nešto iskrsnuti. Pokušavaću i dalje”, govori nam ona optimistično.

Kaže da je na početku studiranja razmišljala o radu na fakultetu, ali bi trenutno voljela da upiše master studije, pa tek onda da razmotri i tu opciju. Ističe da se trenutno ne osjeća dovoljno spremno za tu ulogu, jer smatra da nije dovoljno veliki autoritet za rad na fakultetu.

Njena priča jako dobro ilustruje stanje u kome se nalazi naša zemlja po pitanju nezaposlenosti. Prema podacima Zavoda za zapošljavanje RS, tokom prošlog mjeseca bilo je nezaposleno 11.793 ljudi sa završenim fakultetom, te 14 doktora nauka. U Federaciji je od početka ove godine bez posla 25.587 visokoobrazovanih građana.

Izvor
eTrafika.net / Vanja Stokić
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button