Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Banjaluka

URBANA LEGENDA Sedam žena na jednog muškarca – lijepo zvuči, ali…

U Banjaluci živi sedam puta više žena nego muškaraca. Zvuči privlačno, ali – nije istina. Statistike svjedoče da u ovom gradu živi podjednak broj stanovnika oba pola. Famoznih banjalučkih 7:1 urbana je legenda koja traje decenijama i koju prate različita tumačenja.

Da je tako potvrdili su poslednji popis stanovništva, ali i procjene Zavoda za statistiku RS o brojnom stanju u 2017. godini. Pokazalo se da je i prošle godine, kao i 2013. kada je obavljen posljednji popis, istina, u Banjaluci živjelo nešto više žena, nego mušaraca, ali je razlika tričavih 4 odsto. Iii tačnije, na 100 muškaraca u Banjaluci ne “dolazi” 700 žena, nego svega njih 103 do 104. Tako je 2017. u Banjaluci živjelo ukupno 183.557 stanovnika, od čega 87.920 muškaraca i 95.437 žena, što znači da u banjalučkoj demografiji nije bilo značajnijih pomaka u odnosu na 2013.

Mada su pojedini novinari i lokalni analitičari tvrdili da je popis 2013. “srušio mit” o brojčanoj nadmoći Banjalučanki, ni to nije istina. Naprotiv, raniji popisi pokazuju da je odnos muško-ženskih snaga bio čak više izjednačen nego danas, pa su se razlike mjerile ne u procentima, nego u promilima.

Po popisu iz 1991. Banjaluka je imala ukupno 195.692 stanovnika, od čega 97.110, odnosno 49,62 odsto muškaraca i 98.582, odnosno 50,38 odsto žena. Dakle, razlika je iznosila manje od četiri promila.

Od četiri promila na četiri procenta razlika je porasla zbog gubitaka u ratu, ali i zbog većeg iseljavanja muškog stanovništva, navode demografi, ali tvrde da je ovaj odnosu i dalje u okviru svjetskog prosjeka i da ne čini Banjaluku ni po čemu posebnom.

– Legenda o Banjaluci kao gradu žena jeste lijepa i afirmativna, ali nema veze sa stvarnošću – tvrdi demograf Stevo Pašalić.

Stevo Pašalić
Stevo Pašalić

O tome otkud potiče legenda o gradu žena postoje brojna tumačenja. Muški poznavaoci lokalnih prilika skloni su verziji da Banjalučanke atraktivne, dotjerane i lijepe žene, pa se na ulicama Banjaluke, zbog njihove upečatljivosti stiče utisak da ih ima mnogo više. S druge strane, u feminističkim krugovima prevladava mišljenje da su u Banjaluci žene javno vidljivije, nego u drugim gradovima BiH i regiona.

– Još krajem 19. i početkom 20. vijeka Banjalučanke su radile u fabrikama, studirale na univerzitetima, bile vlasnice krojačkih salona i sindikalne aktivistkinje. Zbog povoljnog geografskog položaja u Banjaluci je uticaj zapadne kulture bio jači nego u drugim gradovima BiH, što je vjerovatno imalo uticaja i na javnu vidljivost žena, pa i na stvaranje ove urbane legende – kaže Dragana Dardić, izvršna direktorka Helsinškog parlamenta građana Banjaluka.

Izvor
srpskainfo
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button