Društvo

Tri bolnice se zadužuju za 14 miliona

Vlada Republike Srpske dala je garancije za zaduženje bolnica u Bijeljini, Foči i Doboju u iznosu od 14 miliona maraka, a te kredite zdravstvene ustanove utrošiće za restrukturiranje postojećeg zaduženja, izmirenje dugovanja prema dobavljačima, ali i poreze i doprinose.

Odluke o garancijama, koje su objavljene u “Službenom glasniku RS”, Vlada Srpske donijela je 9. avgusta, a one stupaju na snagu za osam dana.

Tako je Vlada Srpske garant za zaduženje bolnice “Sveti vračevi” u Bijeljini u iznosu od četiri miliona maraka. Ova zdravstvena ustanova kredit će vraćati 96 mjeseci, a kamatna stopa po kojoj se bolnica zadužila iznosi 5,9 odsto.

Garancije je Vlada dala i za zaduženje Univerzitetske bolnice Foči i “Sveti apostol Luka” u Doboju u iznosu od po pet miliona maraka. Kredit će bolnica u Foči vraćati 96 mjeseci, a bolnica u Doboju 120 mjeseci.

Sa direktorom bolnice u Bijeljini Sinišom Maksimovićem juče nismo uspjeli stupiti u kontakt jer se nije javljao na naše pozive. Na pozive nisu odgovarali ni u upravi bolnice u Doboju.

Na telefon se javio direktor Univerzitetske bolnice Foča Radmil Marić, ali nije želio da govori mnogo o novom zaduženju.

– Kada sve procedure budu završene i mi dobijemo zvanično od Vlade potvrdu da nam garantuju za kredit, onda ćemo pričati o tome. Mi smo Vladu obavijestili o namjeni kredita. Sve je transparentno. Za sada ne možemo da govorimo ništa više – rekao je Marić.

S druge strane ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić navodi da će bolnice kredite utrošiti za restrukturiranje ranijih zaduženja, plaćanje obaveza prema dobavljačima i izmirenje poreskih obaveza.

– Mi smo zakonom omogućili da zdravstvene ustanove u RS mogu restrukturirati dosadašnja zaduženja, te da na taj način smanje kamatne stope i produže vrijeme vraćanja kredita. Na taj način stvaraju uslove da izmiruju sve svoje obaveze – rekao je Bodanić.

U Sindikatu zdravstva i socijalne zaštite RS ističu da zdravstvene ustanove u RS ne mogu funkcionisati bez zaduženja.

– Zdravstvene ustanove ne mogu bez zaduženja jer im ugovor sa Fondom zdravstvenog osiguranja RS nije dovoljan da mogu redovno da finansiraju svoje obaveze. Fond je jedna monopolistička organizacija koja je nedodirljiva za sve i koja se ponaša tako kako se ponaša. Neke stvari se moraju mijenjati i ne treba dozvoliti da FZO daje sam onoliko koliko misli da treba davati novca zdravstvenim ustanovama – rekao je predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS Milenko Granulić.

Bolnica “Sveti vračevi” u Bijeljini

  • iznos kredita: 4.000.000 KM
  • period otplate: 96 mjeseci
  • fiksna kamatna stopa: 5,9%
  • Univerzitetska bolnica Foča
  • iznos kredita: 5.000.000 KM
  • period otplate: 96 mjeseci
  • kamatna stopa: 3,95%

Bolnica “Sveti apostol Luka” Doboj

  • iznos kredita: 5.000.000 KM
  • period otplate: 120 mjeseci + grejs-period 12 mjeseci
  • fiksna kamatna stopa: 6%

Izvor
Glassrpske
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!