Društvo

Ambulante pune stomačnih viroza

U ambulantama porodične medicine u BiH povećan je broj pacijenata sa stomačnim virusom uzrokovanim toplim vremenom

“U ambulantama porodične medicine u Dom zdravlja Banjaluka se javlja veći broj pacijenata oboljelih od stomačnih viroza. Oboljeli su pacijenti svih starosnih dobi, a najosjetljivija su djeca, te starije osobe”, kazala je Kosana Stanetić, specijalista porodične medicine.

Dodala je da se bolest manifestuje mučninom, povraćanjem, tečnim stolicama, grčevima u stomaku, povišenom temperaturom, osjećanjem malaksalosti i iscrpljenosti.

Loading...

“Najčešći uzročnici ovih infekcija su enterovirusi i rota virusi, ali uzročnici mogu biti i bakterije”, rekla je Stanetićeva za “Nezavisne”.

Ona je posebno naglasila da je higijena ruku najbitnija kod ovog virusa.

“Bolesnici mogu imati blage, ali i teške simptome, kada obavezno treba da se jave na ljekarski pregled. Najvažnija terapijska mjera u liječenju oboljelih od stomačnih viroza je nadoknada tečnosti i elektrolita. Bolesnicima se savjetuje dijeta, a ishrana se treba bazirati na konzumiranju bistrih supa, kuvane riže i mrkve, dvopeka i uzimanju većih količina čajeva”, rekla je Stanetićeva.

Marijana Zrnić, pomoćnik direktora Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka, ističe da u njihovim vrtićima imaju sporadične slučajeve djece koja imaju stomačni virus, dok je Sanjin Buzadžija, predsjednik Udruženja privatnih predškolskih ustanova RS i direktor predškolske ustanove “Andrej” u Banjaluci, kazao da skoro u svim objektima imaju djecu koja se žale na stomačni virus.

Izvor
Nezavisne novine
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!