Privreda

Radnicima iz BiH u Njemačkoj minimalna plata 2.000 evra

Agencija za rad i zapošljavanje BiH informiše javnost da će svi kandidati koji budu uključeni u Triple Win projekat od januara ove godine dobiti ugovore sa minimalnom platom od 2.000 evra bruto za prvu godinu rada, odnosno 2.400 evra bruto nakon okončanja nostrifikacije u Njemačkoj.

“Mi smo kolegama u Saveznoj agenciji za zapošljavanje Njemačke davno skrenuli pažnju na činjenicu da je u Njemačkoj došlo do povećanja minimalne satnice i generalnog rasta plata, a što je rezultat potrebe i potražnje na njemačkom tržištu rada. Tragom te činjenice nekoliko puta smo skrenuli pažnju da je potrebno da se ovaj rast prepozna i kod zapošljavanja kandidata na poslovima njegovatelja, za koje posreduje Agencija, odnosno da se poveća iznos predviđen za minimalnu bruto platu”, rekao je Muamer Bandić, direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

On je dodao da su na ovaj način plate u ugovorima svih kandidata koji će od januara ove godine proći intervjue, te ući u Triple Win projekat povećane za 100 evra bruto.

“Čekamo zvanično saopštenje i za kandidate koji se zapošljavaju u okviru procedure ‘za poznatog poslodavca’. Podsjećam da Agencija za rad i zapošljavanje BiH, u kontinuitetu posreduje u proceduri zapošljavanja ‘kod poznatog poslodavca’. Također, zajedno sa partnerima iz Njemačke će i u ovoj godini nastaviti implementirati Triple Win projekat. Prvi krug intervjua u ovoj godini za kandidate Triple Win projekta održaće se od 25. do 28. februara, sa rokom za podnošenje prijava do 3. februara 2019. godine”, rekao je direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Izvor
radiosarajevo
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!