Društvo

Inspekcija: Poslije uvoznog mesa, kontrola i na domaćim farmama

Gradski inspektori krenuli su danas u kontrolu farmi klaonica, mljekara i ribnjaka na području grada. Kako je potvrđeno u Odjeljenju za inspekcijske poslove, biće kontrolisana ispravnost mesa, jaja, ribe i mlijeka.

Prema planu analiza, uzeti uzorci biće kontrolisani na nivo prisutnosti antibiotika, hormona, teških metala, pesticida i drugih štetnih materija.

Loading...

-Prošle sedmice izvršili smo kontrolu mesa iz uvoza, a ove krećemo sa domaćim proizvođačima – istakao je načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove Janko Kecman.

On naglašava da su ovo redovne kontrole koje se provode planski sa ciljem preventivnog djelovanja i rade se nekoliko puta godišnje prema programu koji donosi Kancelarija za veterinarstvo BiH. Uzorci se šalju u labaratorije u Banjoj Luci, Beogradu, Sarajevu i Mostaru a rezultati se očekuju za mjesec dana.

Prema proceduri, u slučaju da neki od uzoraka bude pozitivan, inspektori pokreću istragu i ponavljaju kontrolu.

-Ukoliko je uzorak i u ponovnoj kontroli pozitivan, zabranjuje se dalja proizvodnja – ističe Kecman.

On podsjeća i da je prošle sedmice Gradska inspekcija, zajedno sa predstavnicima Instituta za javno zdravstvo i Instituta „Vaso Butozan“ uzela uzorke mesa iz uvoza u tržnim centrima na području grada.

Rezultati analiza ovog mesa na prisustvio antibiotika, kao i bakterija salamonele, stafilokoke i ešerihije očekuju se ove sedmice.

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Izdvojeno

Close
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!