Društvo

Banjalučanin optužen za ratovanje u Ukrajini: Nisam ispalio ni metak, moje oružje je olovka

BANJALUKA – Gavrilo Stević (53), banjalučki pjesnik i književnik, protiv kojeg je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu zbog nelegalnog pridruživanja paravojnim formacijama koje su se borile protiv ukrajinske vlade, tvrdi kako je njegov boravak u Ukrajini bio mirnodopske prirode i da tamo nije ispalio niti jedan metak.

Loading...

“Optužnicu još nisam dobio niti pročitao, ali smatram kako je ona podignuta na potpuno pogrešnim pretpostavkama. Motivi mog odlaska u Lugansk bili su sasvim drugačiji od onih koje mi stavljaju na teret, jer sam tamo bio kao novinar i svjedok još jednog tragičnog sukoba među bratskim slavenskim narodima”, kaže Stević za “Nezavisne”.

On kaže kako je po zanimanju književnik, a po političkom habitusu panslavista i da je u Ukrajini želio biti svjedok istorijskih događanja.

“Imam namjeru da o svom boravku tamo napišem knjigu i iznesem svoje viđenje tog tragičnog međuslavenskog sukoba”, kazao je Stević.

Prema njegovim riječima, pokušao je dogovoriti s predstavnicima jedne novinske agencije da izvještava s ukrajinskog fronta, a kada to nije uspjelo, samostalno se uputio u Ukrajinu, gdje se u gradu Rostovu pridružio srpskim dobrovoljcima koji su bili organizovani u odred “Jovan Šević”.

Dodaje kako je to bio jedini način da dođe na prostor gdje su se vodila ratna dejstva.

“Tamo sam zadužio oružje, prije svega zbog lične bezbjednosti, ali ga nikad nisam koristio. Tačnije, nisam ispalio niti jedan metak. Moja oružja su duh i olovka, i u to se može uvjeriti svako ko pročita moje knjige i pjesme”, tvrdi Stević.

Prema njegovim riječima, tokom dvomjesečnog boravka u Lugansku ozbiljnih sukoba među zaraćenim stranama nije ni bilo, a proruski pobunjenici su tada tek formirali svoje jedinice i komande. Kaže kako je u to vrijeme pristizao veliki broj dobrovoljaca iz cijele Rusije, kao i republika kao što su Osetija ili Čečenija. Također, bilo je i dobrovoljaca iz Srbije, Bugarske, pa čak i Francuske.

Kaže kako je primijetio da se Rusi i Ukrajinci i pored ratnog sukoba ne mrze, već da su praktično gurnuti u rat koji je, kako on smatra, motivisan isključivo političkim razlozima.

“Taj sukob je podstican i sa zapada i sa istoka, jer je nekim centrima moći u interesu da slovenski narodi budu u sukobu i da oni iz svega izvlače veliku korist”, tvrdi Stević.

Uvjeren je kako je nužno potpuno osvještenje i pomirenje među slovenskim narodima na temeljima novih političkih ideja i panslavizma, te međusobnog pomirenja i praštanja.

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH podiglo je prije nekoliko dana optužnicu protiv Stevića zbog protivzakonitog pridruživanja paravojnim formacijama na stranim ratištima u Ukrajini. Terete ga da je tokom 2014. godine iz BiH otputovao u Beograd, pa sa Međunarodnog aerodroma “Nikola Tesla” za Moskvu, odakle je otišao na područje Ukrajine, u Rostov, i područje Luganjska.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!