Magazin

Lakše prebrodite prve dane proljeća

Proljeće je zvanično stiglo i nakon duge i monotone zime, zaista nas raduje da su dani vedri i sunčani zbog čega je pravo uživanje provesti popodne u prirodi.

Međutim, s prvim danima proljeća, stiglo je i ono što nas baš toliko i ne raduje – proljetni umor, koji nas sprječava da budemo produktivni i oduzima nam energiju, koja nam je zaista potrebna, kako bismo sve obaveze obavili na vrijeme i sa osmijehom uživali u svakom danu proljeća.

Proljetni umor prepoznaćete po malaksalosti, koja vas čini sposobnima jedino za cjelodnevno izležavanje, a kojoj ne možete naći adekvatno opravdanje. Veliki broj ljudi pati od meteoroloških tegoba, pa svaku promjenu vremena osjeti kao drastičnu promjenu u svom organizmu.

Osim malaksalosti, proljetni umor izaziva i pospanost, razdražljivost, nagle promjene raspoloženja i pad imuniteta. S obzirom da je proljetni umor gotovo nemoguće izbjeći, na nama je da ga spremni dočekamo i što bezbolnije prebrodimo.

Postoji nekoliko veoma zdravih metoda, koje će naš organizam pripremiti da se što bolje suoči sa posljedicama umora, a jedna od prvih je promjena načina ishrane.

Nakon ishrane, koju smo preferirali tokom zime, a koja je izuzetno teška, vrijeme je za laganu ishranu, zasnovanu na sezonskim namirnicama, pomoću koje ćemo lakše prebroditi umor, koji stiže s proljećem. Ovih dana, ishrana bi trebalo da se bazira na svježem povrću, voću, a kada je meso u pitanju, preporučuje se grilovana piletina, koja je odličan izvor proteina.

Alternativa masnim i začinjenim supama, koje smo konzumirali tokom zime, svakako su ukusni i zdravi potaži, koji će vam dati potrebnu dozu energije i povećati osjećaj sitosti. Gazirana pića zamijenite svježe cijeđenim sokovima i ukusnim smutijima, koji će vašem organizmu poboljšati imunitet i povećati nivo energije, pa ćete na taj način barem nakratko osjetiti da ste se riješili umora, koji vas iz dana u dan sve više iscrpljuje. Ne zaboravite i da organizmu pružite hidrataciju, te unesete neophodnu količinu vode svakodnevno.

Pored zdrave ishrane, vrijeme je da aktivnim treninzima pokrenete vaš metabolizam, ali i organizam. Da biste ovoj vrsti umora stali na kraj, važno je da svom organizmu priuštite i osam sati zdravog i kvalitetnog sna. Ako uvedete ove male i zdrave promjene, umor će proći gotovo neprimjetno, a vi ćete biti energični i poletni, pa ćete sa uživanjem dočekati svaki novi dan proljeća!

(NN/ljepotaizdravlje)

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!