Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Politika

Trninić: Nema osnova za ocjenu ustavnosti Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić rekao je da je Zakon o prevozu u drumskom saobraćaju Srpske usklađen sa ustavom i propisima EU i da nema osnova za pokretanje postupka pred Ustavnim sudom BiH za ocjenu njegove ustavnosti.

– Ovaj zakon je donesen 2017. godine i svi podzakonski akti koji su proizašli iz njega usklađeni su sa Zakonom o međunarodnom i međuentitskom drumskom prevozu BiH i sa propisima EU. Ovim propisima donijeli smo olakšice u poslovanju našim prevoznicima – rekao je Trninić Srni.

On kaže da se Zakonom o prevozu u drumskom saobraćaju Republike Srpske uređuje drumski prevoz na području Srpske, te da je ovaj zakon usklađen sa Ustavom, jer je drumski prevoz na području entiteta u isključivoj nadležnosti entiteta.

– Zakonom je uređen pristup tržištu i profesionalno osposobljavanje vozača i u potpunosti je usklađen sa propisima EU, što predstavlja i jednu od naših obaveza – istakao je Trninić.

On je rekao da ga raduje činjenica da je u Republici Srpskoj ostvaren napredak kada je riječ o usklađivanju propisa sa EU i da je šteta što se to posmatra sa potpuno pogrešne strane.

– Uzimajući u obzir da je Federacija BiH na polju transporta još uvijek u 2000. godini, te da im je sistem licenciranja u potpunosti neusklađen, smatramo da bi bilo korisnije fokusirati se na poboljšanje propisa u tom entitetu – poručio je Trninić.

On ističe da Republika Srpska u ovom slučaju može poslužiti samo kao dobar primjer uređenosti ove oblasti.

Petnaest poslanika u Predstavničkom domu parlamenta BiH podnijelo je nedavno Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju Republike Srpske, zbog, kako je navedeno, kršenja odredbi Ustava BiH u pogledu nadležnosti za izdavanje licenci za međunarodni transport.

(SRNA)

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button