Kolumne

Daniela Ratešić Došen: Osamdeset tri ruke za Pravdu

Ruke naroda su dignute visoko u zrak već skoro 3 mjeseca.

Kažu zlobnici „To je ruka otpora“, narod kaže „To su ruke pravde“, a ja kažem „To su ruke otpora pravde prema nepravdi!“.

Loading...

Mogu se tu vidjeti svakakve ruke: one staračke, izborane, do pola dignute, jer nemaju snage da ih dignu više ali žele da se zna da i oni žele PRAVDU!
Vide su tu i male, dječije ručice, za koje nikada ne bi smo povjerovali da mogu tako čvrsto da stoje u zraku dokle god se čuju taktovi pjesme „Klinac iz geta“.
I te male ručice žele pravdu, žele da znaju ko je odveo na nebo Klinca iz geta. Vidjela sam svoga malog komšiju kako svojoj mami govori da je ljut, jer je neko odveo njegovu sestru i Davida na nebo i sada on ne može sa njima da se igra, pjeva i priča one dječje priče u kojima stariji brat sebi daje za pravo da bude glasniji.
Vide se tu i male , tamne ručice roma koji zadnjih dana stoje uz ostale na Trgu i koji u jedan glas pjevaju sa ostalima.
Ruke profesora, doktora, trgovaca, konobara, taksista, medicinskih sestara, frizera, krojača, stolara, privatnika i privrednika, pa čak i političara.

E tu dolazimo do one bitne stavke. Te ruke političara na Trgu su ruke roditelja, ruke građana, ruke djedova , ali 19.06. mi želimo te ruke u zraku u Narodnoj skupštini, da ih tada dignu kao političari , ali i kao ljudi.
Pitanje je samo da li ti ljudi mogu u sebi pronaći ljudskost, izdići se iznad stranačkih direktiva i reći

„Ja sada i ovdje glasam kao čovjek, kao jedinka koja misli svojom glavom i koja je svjesna da moj narod koji me izabrao želi da živi bezbjedno I sigurno u ovoj zemlji!“

Ta ruka, gospodo, tog dana će od vas načiniti ili čovjeka ili nečovjeka. Kao čovjeka svi će vas pamtiti i znaće da je njihov glas za vas bio glas za pravdu i istinu.
Kao nečovjek moći ćete samo potpisati svoju političku, ljudsku i roditeljsku kapitulaciju. Ako vaša ruka ne bude u zraku i ne kaže STOP KRIMINALU, ako ne priznate očigledan zločin nad jednim djetetom, bićete jednaki zločincima, jer vi ćete biti uzroci svih budućih zločina i masovne emigracije mladih iz ove zemlje.
Svi koji svoju ruku taj dan ne budu digli za glas ISTINE, biće grobari ove zemlje, mladosti, prosperiteta, istorija će ih pamtiti kao nekoga ko je mogao očistiti zemlju od kriminala, spasiti svoj narod od propasti, ali je on umjesto toga stao na tamnu stranu i postao i sam dio kriminalnog miljea.
Shvatam ja da mnogi od njih imaju prljave ruke već sada i da je to ono čime ih drže u mat poziciji, ali evo pozivamo ih na ljudskost u čije ime će vam svi vaši prošli grijesi biti oprošteni. Čime god vas „oni“ držali u šaci, ne bojte se, ako sada ispadnete čovjek, narod će stati da vas zaštiti od kriminalaca koji vas pritišću.

Zato poručujem TEBI, koji trebaš da digneš ruku, budi ČOVJEK i digni ne jednu, nego obe.

Digni ih visoko u zrak i zajedno sa svojim narodom oslobodi institucije od kriminala, oslobodi narod od straha, oslobodi sebe od okova svojih „šefova“. Narod će stati uz sve one koji tog dana budu digli ruku i rekli „DOSTA JE, VRIJEME JE!“.

Sledećeg dana kada budete prošli ulicama svog grada bićete ili ponosan čovjek koji je možda i pokajnik, ali ipak je dokazao da je čovjek i da istinski voli i svoju državu i svoj narod, ili ćete proći gradom kao kuga, gubavac, od koga će čak i rođeni početi okretati glavu.
Ta ruka u zraku taj dan će zaista značiti otpor, vaš otpor svemu onome što u ovom sistemu ne valja, a što ćete vi zajedno sa narodom mijenjati.

Uz vas će tada stati sve one staračke ruke, one male dječje, one garave romske, ali i ruke profesora, doktora, taxista, stolara….
Svi oni žele da ostanu u svojoj domovini, da pruže ovoj zemlji svoj maksimum, da joj poklone svoje znanje i umjeće, svoju starost i svoju mladost, a samo vi možete im to omogućiti.
Ne dozvolite da u istoriji budete zapisani kao neko ko je otjerao svoj narod iz njegove zemlje, ko je propustio priliku da zaustavi moralni, ekonomski i svaki drugi sunovrat naroda i svoje zemlje.

I zato digni ruku, digni obe i tog dana pokaži da si prije svega čovjek, slobodouman i nezavisan!
Digni ruku i budi uz narod!
Digni ruku i reci

„DOSTA JE, OD DANAS SAM PRVO ČOVJEK, A ONDA POLITIČAR, OD DANAS SAM PRVO RODITELJ, A ONDA POSLANIK, OD DANAS SAM NAROD, PA TEK ONDA VLAST!“

Ključne riječi
Loading...

Daniela Ratešić Došen

Rođena u Banja Luci, 8.8.1976. godine Osnovnu, Srednju medicinsku i Medicinski fakultet završila u Banja Luci. Od 2005. godine bavi se humanitarnim radom, najprije u Fondaciji "Pobijedimo tišinu", potom osniva HO "Budimo ljudi" čiji je i predsjednik. Samohrani roditelj kćerke Katarine. Živi i radi u Banja Luci.
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!