Region

Počela NATO vježba, uz učešće takozvane “vojske Kosova”

U Hrvatskoj je tokom maja i juna planirano održavanje tri međunarodne vojne vježbe, u kojima će učestvovati i pripadnici takozvane “vojske Kosova”, a prva je počela danas povodom obilježavanja 10. godišnjice članstva Hrvatske u NATO.

“Immediate Response 19”, “Astral Knight 19” i “Swift Response 19” nazivi su vježbi u organizaciji Komande kopnenih snaga za Evropu (USEUCOM) koje će se u koordinaciji s NATO članicama i partnerskim zemljama održati u Hrvatskoj, najavilo je hrvatsko Ministarstvo odbrane na svom sajtu u srijedu.

Loading...

Prva vježba “Immediate Response 19”, kojom Hrvatska vojska obilježava 10. godišnjicu članstva Hrvatske u NATO, počela je danas i trajaće do 6. juna na teritoriji Hrvatske i na području Slovenije i Mađarske.

U vježbi će učestvovati 1.600 pripadnika oružanih snaga Hrvatske, Slovenije, Mađarske, BiH, Albanije, Crne Gore, takozvanog Kosova, SAD, Poljske, Francuske, Velike Britanije, Litvanije, Sjeverne Makedonije, Italije i Njemačke.

Težišni cilj vježbe je uvježbavanje vojne mobilnosti, odnosno mobilnosti multinacionalnih snaga. Hrvatska, Slovenija i Mađarska učestvuju kao suorganizatori i domaćini vježbe, kaže se u saopštenju.

Sljedeća planirana vježba “Astral Knight 19” je vežba Američkih vazduhoplovnih snaga u Evropi (USAFE) koja će biti održana od 3. do 6. juna, a potom “Swift Response 19” koja će se odvijati na nekoliko lokacija u Bugarskoj, Hrvatskoj i Rumuniji tokom juna, navelo je hrvatsko ministarstvo.

U tim vježbama će učestvovati oko 750 pripadnika Hrvatske vojske i oko 4.500 pripadnika oružanih snaga saveznika i partnerskih zemalja, oko 60 vazduhoplova, više od 30 helikoptera i oko 800 vozila, saopštilo je Ministarstva obrane Hrvatske.
 

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!