Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Nauka i tehnologija

Vidljiv uticaj klimatskih promjena: Usjevi se prepolovili, ribe sve manje

Zbog klimatskih promjena koje bi mogle da izazovu problem sa rastom usjeva i izumiranje životinja i riba, možda ćemo morati da se oprostimo od omiljene hrane i pića.

Usljed globalnog zagrijavanje, zemljište pogodno za uzgajanje kafe će se do 2050. vjerovatno prepoloviti. Očekuje se da će divlje vrste kafe potpuno izumrijeti do 2080. godine, piše BBC. U Tanzaniji, jednom od najvećih izvoznika kafe, usjevi su se već smanjili na pola u proteklih 50 godina.

Za one koji misle da mogu da izbjegnu krizu tako što će se prebaciti na čaj, naučnici u Indiji imaju loše vijesti: monsuni koji „”njeguju” plantaže čaja postaju sve intenzivniji i počeli su da utiču na ukus usjeva. Zato se treba pripremiti na manje ukusne, razvodnjene čajeve u bliskoj budućnosti.

Čokolada je definitivno neočekivana žrtva globalnog zagrijavanja, mahune kakaa vole visoke temperature i veliku vlažnost, ali ono što vole još više je stabilnost. Biljke kakaa su zahtjevne baš kao i biljke kafe, a svaka promjena u temperaturi, padavinama, kvalitetu zemljišta, suncu i brzini vjetra može da ima drastičan uticaj na žetvu.

Uzgajivači u Indoneziji i Africi su već počeli da se prebaciju sa uzgajanja kakaa na stabilnije usjeve, kao što su palmino ulje ili drvo kaučuka. To će u praksi loše uticati na pristupačnu cijenu čokolade.

Što se tiče svakodnevnih manje zahtjevnih stvari kao što su riba i krompir i na njih će uticati klimatske promjene. Ribe su sve manje i manje, piše BBC. Jedan od razloga za to je sve niži nivo kiseonika u okeanima koji se zagrijevaju. Ugljen dioksid, takodje, čini morsku vodu kiselijom, što znači da školjkama sve teže raste ljuska.

Ozbiljni dokazi su u mreži – globalni ulov je već opao za pet odsto. Oni koji love ribu u Sjevernom moru uočiće da im je ulov opao čak za trećinu. Krompiri rastu pod zemljom, ali će i oni trpeti zahvaljujući sve češćim sušama. Samo jedno vrelo ljeto 2018. u Velikoj Britaniji je uticalo da se rod krompira smanji za četvrtinu, dok se svaki pojedinačni plod smanjio za tri centimetra, prenijeli su britanski mediji.

Industrija konjaka u jugozapadnoj Francuskoj stara 600 godina je u krizi. Sve više temperature čine da je njihovo groždje preslatko za destilovanje. Proizvodjači izbezumljeno traže pogodne zamjene, trošeći na stotine hiljada evra svake godine na istaživanje, ali sa malo uspjeha do sada.

Malo dalje na sjeveru, u Škotskoj, proizvođači viskija se takođe hvataju za glavu. Globalno zagrijavanje je smanjilo zalihe sviježe vode zbog suša. Prošlog ljeta, mnogi proizvođači viskija su bili prisiljeni da ugase proizvodnju, a metereolozi upozoravaju da ekstremni vremenski uslovi postaju sve učestaliji.

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button