Društvo

Direktori škola moraće zbrinuti nastavnike koji ostanu tehnološki višak

Broj učenika u srednjim i osnovnim školama Republike Srpske iz godine u godinu je sve manji. Malo đaka moglo bi da dovede do viška nastavnika. Iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske kažu da će se sa problemom izboriti preraspodjelom tih radnika u druge škole.

“Smanjenje broja učenika odražava se na normu prosvjetnih radnika, ali očekujemo, tamo gdje se ustanovi višak zaposlenih, da se izvrši najkorektnija raspodjela zaposlenih u drugim školama, a na nivou svih aktiva direktora osnovnih i srednjih škola”, poručuju iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

U rješavanje problema tehnološkog viška prosvjetara Ministarstvo je uključilo i Sindikat nauke, obrazovanja i kulture Srpske. „Tu smo da zaštitimo svoje radnike“, kaže predsjednik ovog Sindikata.

“Tek kada aktivi direktora završe svoje sjednice, znači, pretpostavljam da će to kraja sedmice taj dio posla biti završen, onda mogu biti raspisivani konkursi na određeno ili neodređeno vrijeme, ali nijedan konkurs ne smije biti raspisan za popunu nekih radnih mijesta, ako radnici tih profila nisu zbrinuti”, kaže Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata nauke, obrazovanja i kulture Republike Srpske.

Najteža situacija je na području juga i istoka Republike Srpske, gdje je i najmanje đaka. Drugačije je na regijama Banjaluke, Mrkonjić Grada i Prijedora, gdje stanje još uvijek, nije kritično.

“Znači, na našem Aktivu nema tehnološkog viška, niti ima ljudi, osim par malih izuzetaka, gdje nedostaje ljudima dva ili četiri časa, ali zbog racionalnosti, znači nemoguče je da, naprimjer, čovjek iz Kotor Varoša ide u Bronzani Majdan d adopunjuje četiri časa”, kaže Miroslav Popržen, predsjednik aktiva direktora osnovnih škola regije Banjaluka.

Jedna od solucija, ukoliko se negativan trend smanjenja učenika nastavi, mogla bi da bude i prekvalifikacija nastavnika, poručuju iz Sindikata. To bi podrazumijevalo osposobljavanje nastavnika da predaju više srodnih predmeta, npr. istoriju i geografije ili matematiku i fiziku.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!