Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

BiH ostaje vjerna popisu

SARAJEVO – Bosna i Hercegovina kao neke evropske zemlje sigurno neće sprovesti popis stanovništva, domaćinstava i stanova, niti će u skorije vrijeme, a što je praksa u Evropskoj uniji, ići u smjeru da popis više ne sprovodi na terenu putem anketa, već da preko administrativnih registara podatke ažurira svake godine.

“U Republici Srpskoj, kao ni na nivou BiH, ne postoje adekvatni registri stanovništva, koji su osnovni preduslov za dostavljanje ključnih demografskih popisnih podataka na godišnjem nivou, a po preporukama Eurostata. Samim tim ne postoji mogućnost za ažuriranje broja stanovnika na godišnjem nivou putem tzv. centralnih registara stanovništva”, rekli su “Nezavisnim” u Republičkom zavodu za statistiku Republike Srpske.

Stručnjaci u BiH se slažu da je neophodno da se modernizuje priča o popisu stanovništva kako bi se svake godine imao pregled broja stanovnika, ali da je to u BiH još uvijek daleko.

“To je modernizacija popisa i to je dosta jednostavnije nego na terenu sprovoditi popis stanovništva. U nekim zemljama se na taj način već radi, u Americi i Francuskoj, recimo”, rekao je Stevo Pašalić, demograf, dodajući da se u BiH ne rade ni pripreme za eventualni registar.

Inače, preporuke Eurostata su da zemlje članice EU stvore pretpostavke da nakon popisa 2021. godine ključne demografske podatke Eurostatu dostavljaju na godišnjem nivou, a Hrvatska, recimo, već ide u tom smjeru i popis koji će održati od 1. aprila do 7. maja 2021. godine biće posljednji koji će se raditi tradicionalno na terenu.

Goruće pitanje statističara u Hrvatskoj trenutno je, pored priprema za popis 2021. godine, uspostavljanje administrativnih registara za stanovništvo i registara za kuće, stanove i domaćinstva koji bi se ažurirali na dnevnoj bazi. Sve države Evropske unije koje imaju ove registre popis stanovništva urade u skladu sa podacima koje iz njih dobiju, a osim Hrvatske klasičan popis stanovništva će raditi još samo Bugarska, Rumunija, Slovačka i Mađarska.

Kada je u pitanju eventualni popis u BiH 2021. godine, već sada je jasno da od toga neće biti ništa jer i da se sutra usvoji neophodni zakon, nema vremena da se kvalitetno obave pripreme, posebno što u BiH to nije statističko, već političko pitanje.

“Mi smo i na prošlom popisu, koji je trebalo da održimo 2011. godine, a održali smo ga 2013, metodologiju, standarde i preporuke izvrnuli na svoj način. Nisam siguran da ćemo doći do novog popisa”, rekao je Pašalić.

U  Republičkom zavodu za statistiku Republike Srpske kažu da su zajedno sa druge dvije statističke institucije u BiH u okviru projekta IPA uključeni u aktivnost pripreme popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2021. godine te da je do sada održano nekoliko sastanaka grupe za tehničku koordinaciju popisa.

“Osnovni preduslov za organizaciju i sprovođenje popisa stanovništva je usvajanje zakonske regulative, donošenje organizaciono-metodoloških uputstava, kao i određivanje datuma za sprovođenje popisa. Kako do sada nije bilo aktivnosti u vezi s navedenim preduslovima, ne može se govoriti o vremenu održavanja postojećeg popisa stanovništva u BiH”, rekli su u Republičkom zavodu za statistiku Republike Srpske.

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button