Društvo

Novi incident u Banjaluci: Instruktor istjerao ispitivača iz auta

BANJALUKA – Marš napolje, magarac, rekao mi je instruktor Zdravko Ivić iz banjalučke Auto-škole “Ivić”, nakon što sam od kandidata koji je polagao vozački ispit zatražio okretanje vozila unazad na raskrsnici.

Tvrdi to u izjavi za “Nezavisne” ispitivač Rajko Dujaković, te dodaje da je u pitanju radnja koja je 35 godina, koliko se bavi tom strukom, prihvatljiva i bitna za sve instruktore, samo ne za Ivića.

Loading...

“Nije dozvolio kandidatu da na moj zahtjev obavi tu radnju, nakon čega sam kandidatu rekao da ćemo završiti s ispitom pošto instruktor ometa sprovođenje ispita i da idemo desno”, rekao je Dujaković.

Prema njegovim riječima, instruktor je tada zakočio.

“Rekao mi je: ‘Marš napolje, magarac!’ S obzirom na to da ga dugo znam, samo sam izašao i otišao”, naveo je Dujaković, te dodao da se incident dogodio u četvrtak u banjalučkom naselju Lazarevo.

Ističe da je on svoje odradio, ali da ovakvo ponašanje predstavlja omalovažavanje svih instruktora koji se bave strukom.

“Po njemu, niko ne zna, samo on zna. To njegovo ponašanje je prešlo sve mjere”, naveo je Dujaković.

Sa druge strane, Ivić, koji je i suvlasnik istoimene auto-škole, navodi da Dujakovića nije izbacio iz vozila, već mu je rekao da izađe.

“Tražio je radnju koja ne postoji i nema je u bodovnoj listi, ne može je bodovati. On je rekao: ‘Ništa, vraćamo se nazad’. Kako je sjedio pozadi, počeo je provocirati, žaliti se. Tada sam zaustavio vozilo i rekao mu: ‘Izvoli, izađi'”, rekao je Ivić.

Ukoliko Dujaković ponovo bude ispitivač prilikom polaganja ispita kandidata Auto-škole “Ivić”, sudeći po riječima Ivića, problema neće biti, ali pod jednim uslovom.

“Biće normalno, ali tu radnju više neće moći tražiti, pošto je nema u bodovnoj listi i ne može se bodovati”, kategoričan je suvlasnik Auto-škole “Ivić”.

Iz Zavoda za obrazovanje odraslih RS u petak su za “Nezavisne” rekli da bilo kakav pokušaj miješanja instruktora vožnje u tok ispita nije prihvatljiv.

“Evidentan je pritisak na rad imenovanih ispitivača u komisiji za polaganje vozačkih ispita i ovaj zavod će pružiti punu podršku njihovom stručnom radu, a u slučajevima gdje ponašanje instruktora vožnje prelazi granice zakonitog, budući da su ispitivači službena lica, i insistirati na njihovoj zaštiti od strane nadležnih organa”, kažu u Zavodu za obrazovanje odraslih RS.

Ova auto-škola se, podsjetimo, u središtu incidenta našla i prije dva mjeseca. Neđo Jošiković, član Komisije za polaganje vozačkih ispita u Banjaluci, optužio je tada Dragana Ivića, takođe instruktora u ovoj banjalučkoj auto-školi, da ga je, kako je naveo, prvo napao verbalno, a zatim umalo i fizički, i to nakon što je od kandidatkinje zatražio da krene pomoću ručne kočnice.

Dragan Ivić tada je optužbe negirao, ali ne i prepirku, s tim što, kako je rekao, nije bilo nikakvog fizičkog kontakta.

U Pravilniku o načinu i uslovima organizovanja ispita za vozača motornih vozila navodi se da će ispitivač prekinuti ispit u slučaju da instruktor vožnje sugeriše, pomaže ili na bilo koji drugi način ometa ispit.

U ovakvim situacijama na najvećem gubitku je kandidat, jer on, prema Pravilniku, pada na ispitu.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!