Društvo

Kamp “Vučjak” neće biti zatvoren

BIHAĆ – Gradonačelnik Bihaća, Šuhret Fazlić, rekao je u petak da prihvatni kamp “Vučjak” i dalje ostaje i tim je demantovao informacije koje su objavili pojedini mediji da će u narednih sedam dana doći do zatvaranja prihvatnog kampa, te da će oko 800 migranata koji borave tamo, biti prebačeni u druge prihvatne centre.

“Bez obzira na zahtjeve koji smo čuli ovih dana, a odnose se na zatvaranje Vučjaka, on ostaje dok se ne odredi nova lokacija unutar BiH i ne dolazi u obzir da migranti budu prebačeni u Biru, Boriće ili Sedru. Mi smo pokrenuli aktivnosti kako bismo ovaj problem riješili i Gradsko vijeće je odredilo lokaciju Lipa. Nama kamp i dalje treba jer migranti svaku noć dolaze i ukoliko ne bude Vučjaka imati ćemo deset ‘Vučjaka’ u centru Bihaća i to je nedopustivo. Gradsko vijeće Bihaća predložilo je lokaciju Lipa i sada je na nivou države da nađe cjelovito riješenje“, kazao je Fazlić.

Loading...

Podsjećamo, privremenu lokaciju za smještanje migranata na Vučjaku, odredile su polovinom ove godine gradske vlasti u Bihaću kako bi se tamo prebacili brojni migranti koji su boravili u gradskom jezgru.

Međunarodne organizacije su odbile finansirati ovaj kamp zbog toga što je formiran na lokalitetu gdje se ranije nalazila deponija, a čitav prostor je okružen minskim poljima zaostalim iz proteklog rata.

Zvanično zatvaranje Vučjaka prije nekoliko dana zatražio je i šef delegacije Evropske unije i njen specijalni predstavnik u Bosni i Hercegovini, Johan Satler, prilikom posjete Bihaću i Unsko sanskom kantonu.

Pad temperature i kišovito vrijeme učinili su uslove na Vučjaku skoro neizdrživim i prijeti humanitarna katastrofa ukoliko se za migrante ubrzo ne pronađe adekvatna lokacija gdje će moći boraviti.

Predsjednik Crvenog krsta USK, Husein Kličić, ističe kako migranti borave u šatorima na temperaturama koje se približavaju nultom podioku.

Prema njegovim riječima, volonteri te humanitarne organizacije su proteklih dana migrantima podijelili toplu odjeću i ćebad, a zahvaljujući donatorima, omogućen je dalji rad javne kuhinje koja za migrante dnevno priprema po dva topla obroka. Problem predstavlja i što ugovori s objektima Bira u Bihaću i Miral u Velikoj Kladuši, u kojima boravi najveći broj ilegalnih stranih državljana, ističu polovinom novembra.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!