Društvo

Gradiška i zvanično postala grad

GRADIŠKA – Gradiška je danas zvanično postala grad, stupanjem na snagu Zakona o gradu Gradiška i donošenjem odluka na vanrednoj sjednici lokalnog parlamenta.

“Gradiška je dosanjala svoj san. Čestitam svim građanima”, rekao je gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić.

Loading...

Na današnjoj vanrednoj sjednici Skupštine opštine Gradiška donesene su odluke o konstitusisanju gradskih organa – Skupštine grada Gradiška kao predstavničkog organa vlasti, te gradonačelnika Gradiške kao izvršnog organa vlasti.

Usvojene su i odluke o izmjenama statuta opštine Gradiška, izmjenama i dopunama poslovnika o radu Skupštine opštine Gradiška, kao i odluka o formiranju stručne službe Skupštine grada.

Podsjećajući da su aktivnosti na dobijanju statusa grada započete u februaru 2017. godine, Adžić je zahvalio Vladi Republike Srpske, Narodnoj skupštini, predsjedniku Srpske Željki Cvijanović i srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, koji su i na svojim prethodnim funkcijama uložili značajan trud da bi Gradiška postala grad.

“Mnogo sredstava sa nivoa Republike Srpske uloženo je da bi Gradiška bila infrastrukturno izgrađena i dobila obrise grada”, naveo je Adžić.

On je istakao da je obaveza gradskih vlasti od danas značajno veća, jer status grada nalaže da se još jačim intenzitetom nastavi sa razvojem Gradiške, kako bi ona za 10-15 godina postala moderan i uređen srednjoevropski grad.

“Moramo da gradimo bolju infrastrukturu i stvaramo uslove za intenzivniji privredni razvoj i otvaranje novih radnih mjesta. Naša je obaveza da što više mladih u Gradišci uključimo u sve aktivnosti, da oni budu nova snaga i stvaraju uslove da mogu da ovdje ostanu da žive i rade”, naglasio je Adžić.

Adžić je dodao da su pred Gradskom upravom mnogi izazovi i kapitalni projekti koji će Gradišku predstaviti kao prepoznatljiv grad, ne samo u Republici Srpskoj i BiH, nego i u cijelom regionu.

“Zajedno, sa nivoa Gradske uprave, Vlade Republike Srpske, i Savjeta ministara, možemo učiniti dosta da Gradiška dostigne ovaj cilj”, poručio je Adžić.

On je zahvalio i svim dosadašnjim načelnicima opštine Gradiška i predsjednicima izvršnih vijeća, predsjednicima proteklih saziva Skupštine opštine i ostalim opštinskim funkcionerima koji su u proteklim vremenima uložili dosta truda, rada i energije da Gradiška postane grad.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 14. marta Zakon o gradu Gradiška kojim se uređuju područje, nadležnosti, organi i finansiranje tog grada, te Zakon o izmjeni i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske radi njegovog usklađivanja sa Zakonom o gradu Gradiška.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!