Društvo

Vuković: Bira se lokacija za spomen-obilježje žrtvama NATO-a

ISTOČNO SARAJEVO – Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao je da su u toku razgovori o najprikladnijoj lokaciji za spomen-obilježje žrtvama NATO bombardovanja od kojeg stanovnici Srpske i danas osjećaju posljedice.

Vuković je rekaoda je u 2019. godini prvi put ustanovljen 9. septembar kao datum sjećanja na žrtve NATO bombardovanja iz 1995. godine.

Loading...

On je podsjetio da je, u saradnji sa opštinskim boračkim organizacijama, obezbijeđen republički status za obilježavanje egzodusa sarajevskih Srba 16. marta, dok je Vojničko groblje Mali Zejtinlik na Sokocu dobilo status spomenika od najvećeg značaja za Republiku Srpsku.

Vuković je dodao da je Skupština grada usvojila zaključak da će grad finansirati izradu idejnog rješenja i projekat dva važna spomen-obilježja – kapiju grada koja treba da simbolizuje izlazak Srba iz Sarajeva, a koja bi trebalo da se nalazi na spoju opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, te spomenik Republici Srpskoj koji bi se nalazio na Palama na mjestu osnivanja brojnih institucija Republike.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva rekao je da će ova godina biti važna za Agrarni find koji je tek osnovan i za koji je u budžetu planirano 200.000 KM.

“Jedan dio sredstava će se koristiti za subvencije i pomoć poljoprivrednicima na području svih šest opština”, rekao je Vuković.

On je podsjetio da je Skupština grada usvojila budžet od 11.214.000 KM, od čega je oko 930.000 KM preneseno iz kreditnih sredstava iz ranije poslovne godine za projekte koji će se realizovati u ovoj godini, dok su preostalo redovni budžetski prihodi.

Prema njegovim riječima, novost u budžetu je stavka koja podržava Gradski radio i televiziju.

“U prethodnom periodu imali smo neslavan kraj RTV Istočno Sarajevo. Potrudili smo se da ponovo uspostavimo taj sistem jer građani imaju potrebu za informisanjem o svim dešavanjima na području šest opština i cijele Sarajevsko-roamsnijske regije. Sada očekujemo ujedinjenje radija i televizije”, rekao je Vuković.

I u ovoj godini, istakao je on, biće nastavljena realizacija projekata na području opština, a najveći je izgradnja atletske staze pored dvorane Peki na Palama.

On je podsjetio da je, i mimo kreditnih sredstava, ulagano u određene projekte kao što je izgradnja vatrogasnog doma za opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo na području Krtelja, te da je u Trnovu riješen značajan problem samozapaljenja deponije smeća na području Krušačkih stijena.

Vuković je rekao da projekat video nadzora realizovan u saradnji sa Policijskom upravom i opštinama.

“Uspjeli smo prevazići političke razlike i biti dovoljno odgovorni. Imamo najsavremeniji video nadzor na području BiH i već taj sistem donosi dobre rezultate. I u 2020. godini izdvojićemo dodatna sredstva za dalji razvoj tog sistema gdje treba da kupimo IC lampe koje treba da omoguće bolje rezultate i u noćnim uslovima”, kaže Vuković.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!