Nauka i tehnologija

Naučnici na Marsu otkrili jezero tekuće vode

Naučnici su na Marsu otkrili dokaze o postojanju tekuće vode, javljaju svjetski mediji.

Otkriveno jezero nalazi se ispod južne polarne ledene kape Crvenog planeta, a promjer mu je oko 20 kilometara.

Loading...

Naučnici već više od četiri decenije tragaju za tekućom vodom na Marsu jer bi se u njoj možda mogli naći živi organizmi. No do sada su uglavnom pronađeni njezini tragovi iz prošlosti te neki tragovi današnjeg otapanja leda pomiješanog s pijeskom. Ovo su prvi dokazi o postojanju stalnog tijela tekuće vode na planetu danas.

Voda je otkrivena uz pomoć radarskog instrumenta Marsis na letjelici Europske svemirske agencije Mars Express. Jezero, nalik na subglacijalna jezera kakva se na Zemlji mogu naći ispod antarktičkog leda, otkrili su talijanski znanstvenici. Jezero se nalazi na oko 1,5 km ispod ledene kape. Već duže vrijeme nagađalo se da bi se tekuća voda mogla naći u takvim područjima Marsa.

„To vjerovatno nije jako veliko jezero“, rekao je prof. Roberto Orosei iz Talijanskog nacionalnog instituta za astrofiziku. Marisis nije uspio utvrditi koliko je jezero duboko, no stručnjaci smatraju da je najmanje jedan metar.

To naše otkriće čini pravim vodenim tijelom, jezerom koje nije samo neka voda koja se otapa između kamena i leda, kao što se to na Zemlji zbiva ispod nekih ledenjaka“, dodao je prof. Orosei.

Radarski instrumenti poput Marsisa mogu prodrijeti kroz ledene naslage na Marsu. Njihovi signali koji se odbijaju od površine analiziraju se kako bi se utvrdio sastav tla. Marisis je u jednom području južne polarne kape otkrio snažniju refleksiju koja je uobičajen znak da je riječ o vodenoj površini.

Budući da su temperature u području u kojem je otkriveno jezero vrlo niske, između -10 ºC i -30 ºC, voda je vjerojatno puna otopljenih soli jer u protivnom ne bi mogla ostati u tekućem stanju. To bi pak moglo značiti da nije jako gostoljubiva za život.

Izvor
Index.hr
Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!