Banjaluka

Hiljade septičkih jama u najvećem gradu Srpske

Mada se direktor banjalučkog “Vodovoda” hvali da je vodovodna mreža u najvećem gradu Srpske u odličnom stanju i da ima kapaciteta da snabdijeva vodom još 100.000 stanovnika, Banjalučani kubure sa velikim problemom, jer razvoj vodovodne mreže ne prati i izgradnja kanalizacije.

Skoro 50.000 Banjalučana živi u naseljima bez kanalizacione mreže, pa septičkih jama ima i na samo nekoliko kilometara od Trga Krajine. Dok je 93 odsto domaćinstava priključeno na vodovod, kanalizaciona mreža je duplo kraća od vodovodne. Neki od potrošača se samoinicijativno i nelegalno priključuju na najbliži krak kanalizacione mreže, a da to nije ni trajno ni dobro rešenje pokazale su havarije za vrijeme poplava 2014. godine.

Jedno od naselja bez odgovarajuće kanalizacije su i Kuljani, najveće prigradsko banjalučko naselje, u kome je broj mještana u posljednje tri decenije povećan za više od četiri puta, pa danas u toj mjesnoj zajednici živi više od 4.000 mještana. Otpadne vode iz svojih kuća oni provode u septičke jame, a neki i direktno u kanale pored puta, što se itekako “osjeti”, pogotovo ljeti.

Ovaj problem datira još od 1908. godine, kada je, u doba Austrougarske, izgrađen prvi javni vodovod. Voda, koja se i danas smatra najkvalitetnijom u Banjaluci, dovedena je iz sela Subotica, ali uz vodovod nije izgrađena kanalizacija, pa se grad, kako su pisali tadašnji hroničari, uskoro našao u blatu.

Interesantno je da se za gradnju prvog vodovoda vezuje i prva velika korpucijska afera u Banjaluci.

Izvor
srpskainfo
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!