Politika

KRIJU STANARE U ZGRADI VLADE Odbijaju da kažu ko koristi LUKSUZNE APARTMANE, uz čudno obrazloženje

Loading...

Vlada Republike Srpske ne želi da saopšti koji funkcioneri koriste apartmane u Administrativnom centru, jer bi to, kako tvrde, narušilo njihovu privatnost.

Iako prethodnih godina nije bio problem da se saopšti ko su korisnici stanova i apartmana u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske, mi smo ovaj put ostali bez odgovora.

Iz Vlade RS tvrde da nije primjereno saopštavati ko koristi 54 stana namjenjena političarima koji nisu iz Banjaluke, tako smo na pitanje ko je u ovom mandatu ostvario prava na besplatno stanovanje i da li na to imaju pravo i ministri i funkcioneri koji imaju nekretnine u Banjaluci, dobili nepotpun odgovor.

– Na osnovu rješenja Vlade RS, 39 apartmana je dodijeljeno na korištenje zvaničnicima koji nisu iz Banjaluke, na period trajanja njihovog mandata. Služba za zajedničke poslove sklapa pojedinačne ugovore, bez naknada, sa licima kojima je dodijeljen službeni stan… Preostale apartmane koriste, kratkotrajno, visoke delegacije ili poznate ličnosti koje dolaze u posjetu u RS. Smatramo da nije primjereno da vam šaljemo spisak korisnika apartmana i da bi to predstavljalo narušavanje njihove privatnosti – navodi se, između ostalog, u dopisu Vlade RS.

“Drskost”

Zakon o slobodi pristupa informacijama omogućava, ne samo novinarima, nego i građanima, da znaju ko koristi stanove napravljene od javnih sredstava, smatra predsjednik Udruženja BH novinari Marko Divković.

– Oni stanuju u objektu koji je javno dobro. Administrativni centar bilo koje vlade nije ničija ćaćevina. Ti ljudi koriste javno dobro. Ako imaju nekretninu osposobljenu za stanovanje u Banjaluci, onda je krajnje drsko da koriste takve prostore za besplatno stanovanje – navodi on, dodajući da je još više drsko bilo kakvo objašnjenje da se time ugrožava njihova privatnost.

Naglašava da to nije isto kada kada tražimo privatnu adresu političara, već da se radi o objekatu koji je finansiran javnim sredstvima i predstavlja javno dobro.

– Takva vrsta pravdanja je besmislena i karakteristična za sve naše oblike vlasti – od opština do države – navodi on.

Jelena Trivić: Ismijavaju nas

Narodna poslanica PDP, Jelena Trivić, smatra da sve što se plaća narodnim novcem mora da se opravda.

– Isti slučaj je bio i kada sam ja tražila spisak zaposlenih, zbog provjere diploma. Oni su se pozvali na zaštitu ličnih podataka, a ja nisam tražila JMBG nego ono što svim imaju pravo da znaju, kao što je slučaj i s apartmanima – navodi Trivićeva, dodajući da odgovori Vlade RS zvuče kao da ismijavaju narodne poslanike i novinare.

Dodaje da apartmani i jesu napravljeni da se koriste i da je normalno da ih funkcioneri koji ne žive u Banjaluci koriste, te da to nikako ne smije biti tajna.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!